Niki volgde een cursus hypnobirthing: "Gezien mijn paniekerige aard was ik meteen overtuigd"

dossier “Hypnowatte?!” moet zo ongeveer het antwoord van mijn man geweest zijn, toen ik voorstelde ons in te schrijven voor een cursus hypnobirthing. Om even te verduidelijken: hypnobirthing is een cursus voor aanstaande moeders én hun partner, die je het vertrouwen geeft dat je lichaam gemaakt is om te baren en je doet inzien dat (medisch) ingrijpen bij een normale en natuurlijke bevalling niet nodig is. Veel vrouwen zijn bang voor de bevalling, mezelf inbegrepen. Vrienden en kennissen voelen de nood je horrorverhalen te vertellen zodra je buik begint te groeien. In films en series krijg je ook enkel angstige, rood aangelopen vrouwen te zien die vergaan van de pijn tijdens de arbeid. Koppels die een cursus hypnobirthing hebben gevolgd, zouden de geboorte positiever ervaren. De methode, waarbij je leert om je te ontspannen tijdens het geboorteproces, wint de laatste jaren aan populariteit. Dus gezien mijn nogal -ahum- paniekerige aard, was ik meteen overtuigd.

Laat je niet misleiden door het woordje “hypno”. Niemand gaat je doen geloven dat je een kip bent die lekker zen een ei moet leggen. Daar heeft het niets mee te maken.
De “hypno” in het woord verwijst naar de zeer diepe staat van ontspanning en relaxatie die je tracht te bereiken. Dit doe je via ademhalingstechnieken, affirmaties (“ik heb vertrouwen in mijn lichaam en mijn baby”) en scripts die je worden aangereikt. Je partner leert je daar volledig bij te helpen en ondersteunen, want we moeten een kat een kat noemen: voorbereidingen en cursussen ten spijt, angst kan altijd binnensluipen. Net dan is je partner daar om ervoor te zorgen dat je opnieuw focust, kalmeert en de handvaten terug weet te vinden die je kreeg aangereikt. Persoonlijk vond ik dit nog het fijnst aan de cursus. Het cliché beeld van de partner die niet echt van nut is, wordt onderuit gehaald. Bevallen doe je met z’n drietjes: jij, je partner én je baby. Tijdens de cursus krijg je ook een beknopte anatomieles zodat je goed begrijpt wat er exact met je lichaam gebeurt. Op het einde maak je een geboorteplan op, zodat je het team dat bij jouw bevalling aanwezig zal zijn kan inlichten over hoe je wenst te bevallen. Heeft de cursus het gewenste effect? Ik voel me kalmer, beter voorbereid en heb meer vertrouwen in mijn lichaam en de geboorte. Nu nog afwachten hoe alles écht zal verlopen! Niki is zwanger van haar eerste kindje. Ze is een toekomstige mama die houdt van spiritualiteit, Netflix docu’s, reizen, podcasts,… en nu ook alles wat met baby’s te maken heeft. Auteur: Niki Valgaerts Lees ook: Pijnbestrijding tijdens de bevalling Workshops voor tijdens de zwangerschap Schrik voor de bevalling? Onze lezeressen geven tips Alles over de epidurale verdoving

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram