Mogen zwangere vrouwen geen gefrituurde gerechten eten?

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-voed-vet-kroket-06-15.jpg

nieuws Zwangere vrouwen eten beter niet te veel frietjes, kroketten en andere gefrituurde gerechten. Volgens onderzoek aan de universiteit van Maastricht in samenwerking met andere Europese universiteiten kunnen stoffen in gefrituurde voeding later kanker veroorzaken bij kinderen.

De onderzoekers onderzochten navelstrengbloedmonsters van 1151 pasgeboren baby's op de aanwezigheid van stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn zoals dioxinen (uit bijvoorbeeld vis, vlees en eieren), dioxineachtige PCB's (uit verbrande vetten), PAK's (uit bijvoorbeeld gegrilde en gerookte vlees- en viswaren), acrylamide (bijvoorbeeld door gefrituurde aardappelen) en nitrosamines (uit bijvoorbeeld gerookt vlees en vis). Ook werd onderzocht of deze stoffen de placenta kunnen passeren. De conclusie was dat de placenta geen bescherming biedt tegen deze stoffen in voeding en dat de foetus tijdens de zwangerschap blootgesteld wordt aan deze stoffen.

De onderzoekers vonden een hogere gevoeligheid voor blootstelling voor kankerverwekkende stoffen, vooral bij jongens en met name voor leukemie. Maar of dit dan ook effectief tot kanker zal leiden, wordt door dit onderzoek niet aangetoond. Als ze al kanker veroorzaken, dan is het risico alleszins zeer klein. Kinderleukemie komt uiteindelijk heel weinig voor.
Toch raden de onderzoekers aan om niet te vaak gefrituurde producten te eten en vooral niet té lang te frituren. Ook voedselfabrikanten kunnen een steentje bijdragen door op de kwaliteit van hun grondstoffen te letten en bijvoorbeeld chips en friet te maken van aardappelrassen waarin van nature minder suikers voorkomen.

Het belangrijkste advies voor zwangere vrouwen blijft evenwel om gevarieerd te eten en niet te roken en drinken tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Tips om acrylamide te verminderen bij het bakken en frituren van voeding
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram