Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap: 8 tips

Getty_vocht_in_knie_2023.jpg

dossier Bijna alle vrouwen hebben last van vocht vasthouden tijdens de zwangerschap. In hun enkels, vingers, tenen, benen, ... Noem maar op. Gelukkig zijn er een heleboel tips om dat vervelende gevoel te verminderen.

Lees ook: Oedeem: Wanneer zijn gezwollen benen, enkels en voeten gevaarlijk?


Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap verminderen


Voeten in de lucht


Als je voeten vaak gezwollen zijn kan het helpen deze in de lucht te houden. Bijvoorbeeld door te slapen met een kussen onder je voeten, of overdag je voeten op een stoel te leggen.

Ananas


Ananas is van nature vochtafdrijvend. Elke dag een beetje ananas is dus de boodschap! Niet alleen delicious, maar dus ook goed voor je dikke vingers. 

Massage bij jezelf


Masseer de plekken waar je vocht vasthoudt. Werk daarbij altijd van buiten naar binnen toe. Dat doe je door je in te beelden dat je het vocht letterlijk uit jezelf probeert te masseren, net zoals wanneer je het laatste restje tandpasta uit de tube probeert te persen. Je kan dat zelf doen, maar je partner kan je daar natuurlijk ook bij helpen. 

Wandelen én zitten


Als je vaak moet zitten, probeer dan om elk half uur toch even de benen te strekken en een stukje te wandelen. Dat helpt bij de circulatie en het helpt dus ook bij het verminderen van zwelling.

Koffie


Nee, je moet geen liters koffie te drinken, dat is ook helemaal niet goed voor je baby. Maar je kan het vasthouden van vocht wel verminderen door een koffiescrub te gebruiken. Je kan die kopen in de meeste schoonheidswinkels maar je maakt het ook makkelijk zelf. Dat doe je door koffiegruis te mengen met wat bodylotion of kokosolie. 

Draaien


Dit kan je makkelijk doen in combinatie met de eerste tip! Wanneer je je voeten in de lucht houdt, maak dan draaiende bewegingen met je enkels terwijl je je voeten een stukje omhoog houdt. Ook dit kan helpen bij de zwelling en de pijn die daar soms bij komt kijken.

Minder zout


Zout heeft de eigenschap om vocht vast te houden. Probeer dus om je zoutopname te beperken.

Koud water


Ook koud water kan helpen! Neem 's avonds lekker een koel voetenbad of, als je echt een die-hard bent, een koude douche. Dat is goed voor je circulatie! 



Lees ook: Zwangerschapsoedeem: vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Lees ook: Nefrotisch syndroom: gezwollen voeten en enkels door te veel eiwitten in de urine


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram