Meer dan 6 Belgen op 10 willen de stamcellen van hun kinderen of familieleden bewaren

stamcellen-labo.jpg

nieuws In een recent representatief onderzoek (IPSOS, in opdracht van the Life-Sciences Group) werd de kennis en de mening van de Belgische bevolking inzake stamcellen en het gebruik ervan onderzocht. In parallel hiermee werden ook de Belgische artsen (onderzoek in de Artsenkrant/Journal du Médecin in opdracht van Life-Sciences Group, september 2006) bevraagd over ditzelfde onderwerp.
Stamcellen zijn een natuurlijke herstelkit voor het lichaam: ze fungeren als bouwstenen voor het menselijke lichaam en zijn aanwezig bij elke mens. De wetenschap onderzoekt sinds enige tijd de mogelijkheden om menselijke ziektes te genezen aan de hand van het gebruik van deze stamcellen. Het onderzoek naar het gebruik van eigen stamcellen bij behandelingen zoals diabetes, beroerte, hartinfarct, auto-immune aandoeningen en erfelijke aandoeningen is veelbelovend en breidt zich steeds verder uit. Stamcellen zijn ondermeer afkomstig uit bloed, navelstrengbloed, vetweefsel en beenmerg.
Slechts 1 Belg op 2 weet wat stamcellen zijn. Na toelichting van het onderwerp, geeft echter meer dan 6 Belgen op 10 (61%) te kennen dat ze stamcellen van hun kinderen of familieleden zouden willen bewaren voor later gebruik. Bijna 9 Belgen op 10 is eveneens van mening dat de overheid beter moet informeren over de bewaring van stamcellen.
Op dit moment wordt jaarlijks de meerderheid van de stamcellen afkomstig uit navelstrengbloed weggegooid en dus niet bewaard. 74% van de Belgen is van mening dat de ze binnen dit kader het recht en de vrije keuze moeten hebben om bij de geboorte van hun kinderen of familieleden hun navelstrengbloed te laten bewaren. 59% geeft te kennen dat wanneer de overheid duidelijke en strenge kwaliteitsvereisten bepaalt en controleert, de bewaring van stamcellen van eigen kinderen of familieleden in een familiebank door private instellingen of groepen moet worden toegestaan. 37% van de Belgen is zelfs bereid om voor de bewaring van de eigen stamcellen minstens 7 euro per maand te betalen.
Uit het onderzoek gevoerd door Artsenkrant/Journal du Médecin blijkt dat artsen grote interesse hebben in stamcellen. 68% van de artsen zegt de stamcellen van kinderen of directe familie te willen bewaren. Artsen antwoorden ook talrijk meer informatie te willen over de kosten van de bewaring van stamcellen (91%), over de controle van bewaring (78%), over het onderzoek op en de vermenigvuldiging van stamcellen (82%). De artsenbevolking heeft eveneens nood aan meer wetenschappelijke informatie over bewaring van stamcellen (77%), over de inzameling van stamcellen (82%), over de therapeutische mogelijkheden van stamcellen (92%).
Ruim 60% van de artsen gaat niet akkoord om privé-bewaring van stamcellen voor eigen gebruik te verbieden. Bijna 9 artsen op 10 vindt wel dat de overheid een actievere rol moet spelen in het informeren over stamcellen. De huisarts wordt door de artsen aangeduid als de geschikte persoon om informatie over stamcellen door te geven aan patiënten (68%).


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram