Mag een zwangere vrouw bruinen zonder zon gebruiken?

nieuws Er zijn geen rapporten gekend die geboortedefecten suggereren na het gebruik van zelfbruiners of die een probleem melden bij borstvoeding. Een effect op de foetus is weinig waarschijnlijk. Voor zwangeren die per se bruin willen zien, is bruinen zonder zon de meest veilige optie.

Het actief bestanddeel van de bruinen-zonder-zonproducten is dihydroxyaceton (DHA). DHA reageert met de dode huidcellen van de buitenste huidlaag om een bruin pigment, melanoidine te produceren. DHA dringt slechts weinig in de diepere huidlagen door. Men schat dat maximaal 0.5 à 1% van de aangebrachte hoeveelheid DHA in de bloedstroom terechtkomt. Het is niet bekend of daarvan iets de placenta passeert en in de circulatie van de baby terecht kan komen.

Enig effect op de foetus is weinig waarschijnlijk. Er zijn geen rapporten gekend die geboortedefecten suggereren na het gebruik van zelfbruiners of die een probleem melden bij borstvoeding. Maar evenmin zijn er publicaties die de veiligheid met zekerheid aantonen. De meeste adviezen gaan daar echter wel van uit en raden het gebruik van zelfbruiners tijdens de zwangerschap en de borstvoeding niet af.

Crèmes, gels en lotions zijn veilig. Er wordt wel voor gewaarschuwd dat de opname bij inhalatie of bij aanbrengen op slijmvliesweefsels wellicht groter zal zijn. Vandaar het advies om lippen, mond, neus en ogen te beschermen. Bij borstvoeding, brengen we geen product aan op plaatsen die in contact komen met de mond van de baby. Bij het gebruik van sprays moeten bovendien inademing via de longen vermeden worden. Het is evenwel niet bekend welke daarvan de gevolgen kunnen zijn.
Er bestaat wel een algemeen risico op allergische reacties tijdens de zwangerschap. Deze kunnen zeer schadelijk zijn voor de foetus. Het is belangrijk die te vermijden door eerst een klein oppervlak in te smeren en vervolgens na te gaan of er geen reactie is.

Bruinen zonder zon is de beste keuze voor zwangere vrouwen die per se willen bruinen. In de zon liggen kan de huid nog meer schaden dan normaal, als gevolg van de gewijzigde hormonale invloeden en kan opstoten van zwangerschapsmasker uitlokken. Lang op de rug liggen vermindert bovendien de bloedcirculatie naar de baby. De zonnebank verhoogt ook het melanomarisico.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram