Keizersnede verhoogt kans op diabetes

nieuws Kinderen die met een keizersnede zijn geboren, 20 procent meer kans hebben op diabetes type 1 dan kinderen die via een natuurlijke bevalling ter wereld komen. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Belfast. De wetenschappers vergeleken twintig eerdere studies over kinderen met diabetes type 1. Ze concludeerden dat kinderen die met een keizersnede zijn geboren, vaker diabetes type 1 krijgen dan kinderen die via een natuurlijke bevalling worden geboren. Over de reden bestaat geen duidelijkheid. Het ligt in ieder geval niet aan factoren als geboortegewicht, leeftijd van de moeder, wel of niet zwangerschapsdiabetes of borstvoeding. De onderzoekers suggereren dat baby’s die via een keizersnede worden geboren, aan andere bacteriën zijn blootgesteld - of juist niet - dan kinderen die via een natuurlijke bevalling ter wereld komen.
Uit onderzoek in het Amerikaanse Ohio blijkt dat vrouwen met ernstig overgewicht bijna twee keer zoveel een keizersnede nodig hebben (14%) als vrouwen met een normaal gewicht (8%). Ook bij vrouwen met matig overgewicht, kwam een keizersnede vaker voor (10%) dan bij de vrouwen met een gezond gewicht. Onder de vrouwen die meededen aan het onderzoek had een grote groep (25%) diabetes die met insuline wordt behandeld. De kans op een keizersnede bij een vrouw met diabetes bleef nagenoeg gelijk bij het toenemen van het gewicht. De onderzoekers zijn van mening dat het op basis van deze resultaten noodzakelijk is om vrouwen met (ernstig) overgewicht hiervoor te behandelen voordat zij in verwachting raken. Hiermee wordt de kans op een keizersnede aanzienlijk beperkt.
Bron: Diabetes UK, 23 augustus 2008 en Diabetologia, mei 2008


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram