Is alcohol tijdens de zwangerschap toch niet zo schadelijk?

123-vr-zw-buik-alcoh-170_08.jpg

nieuws Volgens onderzoekers van de universiteit van Bristol is matig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap niet schadelijk voor de hersenontwikkeling van de foetus. Onder gematigd alcohol nuttigen verstaan zij drie tot zeven glazen per week. Het onderzoek verscheen in BMJ Open.

De onderzoekers testten bijna 7.000 tienjarigen op hun evenwichtsvermogen als een indicator voor prenatale neurale ontwikkeling. Bekend was of en hoeveel de moeders alcohol dronken tijdens en na de zwangerschap. Ook de vaders werd gevraagd hoeveel zij dronken tijdens de zwangerschap van hun partners. De moeders dronken meestal helemaal geen alcohol tijdens de zwangerschap (70 procent). Ongeveer 25 procent dronk tussen de één en twee drankjes (lage consumptie) of tussen de drie en zeven glazen (gematigde consumptie) per week. Ongeveer 5 procent dronk zeven of meer glazen alcohol per week waarvan ongeveer één op de zeven op één avond vier of meer glazen. Vier jaar na de zwangerschap dronk meer dan 28 procent van de moeders geen alcohol. Meer dan de helft dronk tussen de drie en zeven glazen per week. De moeders die meer dronken waren over het algemeen welvarender en ouder. De ‘bingedrinkers’ waren minder welvarend en jonger.

Een hogere alcoholconsumptie van de moeders voor en na de zwangerschap en de hogere consumptie van de vader tijdens de zwangerschap, hielden verband met betere balansprestaties. Met name de statische balans was beter. De onderzoekers hielden rekening met eventuele beïnvloedende factoren zoals leeftijd, roken en eerder moederschap. Volgens hen suggereren de resultaten dat lage tot gematigde alcoholconsumptie het vermogen van het kind om te balanceren niet verstoort. Dat de betere statische balans van kinderen verband hield met de betere welvaart en opleiding van de moeders, betekent misschien dat deze moeders een bepaald ‘sociaal voordeel’ hebben. Dit sociale voordeel kan de doorslaggevende factor zijn voor de betere balans waarbij het de schadelijke effecten van gematigd alcoholgebruik compenseert.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram