Gsm-gebruik tijdens zwangerschap gevaarlijk?

nieuws Volgens een nieuw Deens-Amerikaans onderzoek (Journal of Epidemiology and Community Health) verhoogt GSM-gebruik van de moeder tijdens de zwangerschap en tijdens de eerste levensjaren de kans op gedragsproblemen bij kinderen op 7-jarige leeftijd. Eerder al kwam dezelfde onderzoeksgroep tot gelijkaardige conclusies.

De onderzoekers ondervroegen bijna 30.000 zwangere vrouwen tijdens en na hun zwangerschap over hun telefoongebruik, en diverse leefgewoonten (eetgewoonten, alcoholgebruik, relatieproblemen…). Wanneer de kinderen 7 jaar oud waren, werden ze opnieuw uitgebreid ondervraagd. Bijna 18% van de moeders had GSM gebruikt tijdens de zwangerschap, 35% van de kinderen had op 7-jarige leeftijd zelf een GSM en 40% van de kinderen was nooit blootgesteld geweest aan GSM. Bij 3% van de kinderen werden gedragsstoornissen vastgesteld.

Dit percentage lag iets hoger bij de kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap een GSM had gebruikt en bij de kinderen die zelf een GSM gebruikten.
De onderzoekers geven toe dat het niet mogelijk is om op basis van dit onderzoek te spreken van een oorzakelijk verband tussen gsm gebruik van moeders en gedragsproblemen bij kinderen, maar dat verder onderzoek naar dit effect toch nodig is.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram