Bloedtest goede voorspeller geslacht kind

nieuws Het geslacht van een foetus kan vanaf 7 weken zwangerschap vrij betrouwbaar bepaald worden door bloed af te nemen bij de moeder. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse onderzoekers van het National Institute of Health in het Journal of the American Medical Association JAMA. Daarbij werd gekeken naar de aanwezigheid van DNA-sequenties van het foetale y-chromosoom in het bloed van vrouwen die zwanger zijn van een zoon.

In meer dan 95% van de gevallen kon het geslacht met de bloedtest accuraat voorspeld worden. Wanneer de test uitgevoerd werd voor de 7de zwangerschapsweek, lag de voorspellende waarde lager (ong. 75%). De auteurs besluiten dat de bloedtest vanaf een zwangerschapsduur van 7 weken een betrouwbare methode is om het geslacht van de foetus te bepalen.

Dankzij de test kan er in sommige gevallen voorkomen worden dat er invasief onderzoek in de vorm van een vlokkentest plaats hoeft te vinden. Een vlokkentest leidt bij 0,3 tot 0,4 procent van de gevallen tot een miskraam. Met behulp van een echo is het geslacht van een foetus pas vanaf 11 weken zwangerschap met enige zekerheid vast te stellen. Een bloedtest kan dit dus al een maand eerder.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram