Bij 41 weken inleiden iets beter voor het kind dan afwachten

123-pasgeb-baby-geboorte-03-19.jpg

nieuws

Inleiden van de bevalling bij 41 weken vergeleken met een afwachtend beleid tot 42 weken valt net iets gunstiger uit voor het kind, maar veel scheelt het niet. Dat blijkt uit een multidisciplinair Nederlands onderzoek (de INDEX-trial) dat door verloskundigen en gynaecologen is uitgevoerd onder 1800 zwangere vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap. 

De zwangere vrouwen uit 123 verloskundigenpraktijken en 45 ziekenhuizen die meededen aan het onderzoek werden of in de 41ste week ingeleid, of er werd tot de 42ste week afgewacht, waarna ze indien nodig alsnog werden ingeleid. Om ingeleid te worden moeten vrouwen naar het ziekenhuis, bij afwachtend beleid kan men thuis blijven of poliklinisch bevallen nadat de bevalling spontaan begonnen is. Een zwangerschap van 42 weken of langer komt in ongeveer 15 procent van de gevallen voor.   

Sommige studies geven aan dat het zowel voor moeder als kind beter is om in de 41ste week in te leiden. In deze studie werd gekeken naar onder meer sterfte voor de geboorte, apgarscore <7 op vijf minuten na de geboorte, plaatsing op een NICU. Voornaamste conclusie: het risico op ernstige uitkomsten was laag in beide groepen (inleiden 0,4% versus afwachten 1,3%). Er waren geen sterftes na de geboorte en er was geen verschil in het percentage vrouwen dat een keizersnede onderging (10,8).

Vijftien vrouwen (1,7%) in de groep die werd ingeleid hadden een slechte perinatale uitkomst; in de groep waarin werd afgewacht waren dat er 28 (3,1%), een absoluut risicoverschil van 1,4 procent in het voordeel van inleiden. Elf kinderen in de eerste en drieëntwintig kinderen in de tweede groep hadden een apgarscore van minder dan 7. 

De beroepsverenigingen van verloskundigen (KNOV) en gynaecologen (NVOG) gaan gezamenlijk de richtlijn herzien en een keuzehulp maken voor vrouwen die 41 weken zwanger zijn. Daarmee kunnen zij een goed geïnformeerde afweging maken of ze ingeleid willen worden of willen afwachten.

In een commentaar in dezelfde editie van The BMJ wordt echter gesteld dat de resultaten onvoldoende stevig zijn om de staande praktijk te wijzigen. Als de apgarscores buiten beschouwing blijven, valt er niet te kiezen tussen beide opties, menen ze. 

Bron
https://www.bmj.com/content/364/bmj.l344
www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/publicatie-onderzoek-naar-inleiden-of-afwachten-bij-zwangerschapsduur-van-41-weken/2500
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/bij-41-weken-inleiden-iets-beter-voor-het-kind-dan-afwachten.htm


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram