Acupunctuur helpt baby met stuitligging

nieuws Een bepaald type acupunctuurbehandeling kan ervoor zorgen dat een baby in stuitligging voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Op basis van een echo bij een zwangerschapsduur van dertig weken kan worden voorspeld of een baby tijdens de bevalling goed zal liggen of met zijn achterwerk naar beneden ligt, de zogenoemde stuitligging. Dit tot risico’s voor de gezondheid van de moeder en de baby. In 80 procent van de bevallingen van éénlingen in stuitligging is uiteindelijk een keizersnede nodig.

Tot enige tijd terug was de standaard behandeling om af te wachten of de baby vanzelf zou draaien. Als dat niet gebeurt, kan een gynaecoloog of verloskundige rond de 36 weken zwangerschapsduur proberen de baby te laten draaien met druk van buitenaf op de buik van de moeder. Wanneer bij 33 weken zwangerschapsduur een specifiek acupunctuurpunt wordt gestimuleerd, blijkt dit te leiden tot beduidend meer hoofdliggingen (66%) tijdens de bevalling dan bij de afwachtende houding (34%).

De behandeling waarover het gaat heet Moxa therapie. Deze therapie maakt geen gebruik van naalden, maar van een gloeiende Moxa-staaf. Dit is een rol aangestoken bijvoetskruid, die ongeveer een duimbreedte boven een specifiek acupunctuurpunt op de kleine teen wordt gehouden. De stralingswarmte die van de rol komt zorgt voor de prikkeling van het acupunctuurpunt.
Toepassing van Moxa-therapie rond de 33e week van de zwangerschap, in combinatie met het uitwendig draaien in de 36e week van de zwangerschap, blijkt te leiden tot een flinke daling in het percentage keizersneden bij éénlingzwangerschappen. Het gaat om een vermindering van 54 procent keizersneden in vergelijking tot de afwachtende houding.
Volgens het Rotterdamse onderzoek met de Moxa therapie toegepast worden een ervaren acupuncturist. Als de behandeling verkeerd wordt toegepast, kan de therapie ook een negatief effect hebben, bijvoorbeeld dat de baby juist dieper met zijn achterwerk in het bekken van de moeder vast komt te zitten.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram