Neemt het risico op huidkanker toe naarmate men ouder wordt?

nieuws Dit verschilt per type kanker.
Het plaveiselcelcarcinoom komt meer voor bij oudere mensen. Het basaal-celcarcinoom manifesteert zich eerder dan het plaveiselcelcarcinoom, maar komt met het ouder worden meer voor. Deze beide types van huidkanker worden zelden gezien voor de leeftijd van 40 jaar.

Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar duidelijk vaker bij ouderen. In 2006 werd voor mannen gemiddeld de diagnose vastgesteld op de leeftijd van 65 jaar en voor vrouwen op de leeftijd van 58 jaar. Het is bij jongeren wel de vaakst voorkomende vorm van huidkanker. Het is, samen met o.a. leukemie, zelfs een van de belangrijkste soorten kanker die bij jonge mensen voorkomt. In de leeftijdscategorie 20 tot 39 jaar worden voornamelijk vrouwen getroffen door huidkanker. Vrouwen hebben op die leeftijd twee keer meer kans op huidkanker dan mannen.

Melanomen komen heel zelden voor de pubertijd voor. Toch moet u bepaalde moedervlekken die al vanaf de geboorte aanwezig waren laten onderzoeken door een huisarts of dermatoloog en in de gaten blijven houden. De meeste moedervlekken komen in de kinderjaren tevoorschijn. Tijdens de puberteit nemen ze toe in grootte en in aantal.
Daarnaast heeft een Amerikaans onderzoek aangetoond dat 80% van de zonschade aan de huid zich voordoet voor het 20e levensjaar, wat te verklaren valt uit de onverschillige houding die jongeren hebben ten aanzien van de zon.

Herhaaldelijke zonverbrandingen, vooral die vóór het 5e levensjaar zijn doorgemaakt, verhogen de kans op latere melanoomontwikkeling. Wie als kind (tot 15 jaar) veel in de zon is geweest, loopt ook meer risico op het ontwikkelen van basaalcelkanker op latere leeftijd. Het is belangrijk dat ouders, die vooral voorzichtig moeten zijn met hele kleine kinderen in de zon, hun kinderen leren hoe ze zich moeten beschermen tegen de zon, en daarbij zelf het goede voorbeeld geven.

Meer info:
Bescherm Je Huid Dag: www.beschermjehuid.com
www.nationaalkompas.nl
www.kankerregister.org


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram