Zongedrag belangrijke reden voor de toename van het huidkankerrisico

nieuws In de afgelopen twintig jaar is het jaarlijks aantal nieuwe gevallen van huidkanker meer dan verdubbeld, en een verdere toename is te verwachten. Aantasting van de ozonlaag en vergrijzing verklaren slechts een gedeelte van de waargenomen toename, blijkt uit berekeningen van het Nederlandse RIVM.

Verandering in het zongedrag is waarschijnlijk de hoofdoorzaak.
Veranderingen in het gedrag die de zonblootstelling laten toenemen zijn ondermeer: minder lichaam bedekkende kleding, meer vrije tijd, en meer vakanties in zonnige oorden. De resultaten van de scenario analyses onderstrepen het belang om de UV-blootstelling aan de zomerzon te beperken, om de sterke huidkankertrend in gunstige zin bij te buigen.

Blootstelling aan UV-straling van de zon is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van huidkanker. De incidentie van huidkanker in Nederland is in de periode 1990 tot 2008 meer dan verdubbeld, van ruim duizend per miljoen inwoners naar meer dan 2000. De RIVM berekeningen geven aan dat ongewijzigd blootstellingsgedrag en verdere vergrijzing zullen leiden tot wederom een verdubbeling van de incidentie in 2040 en een toename tot wel 5000 per miljoen inwoners per jaar rond 2060. De effecten van gedrag, vergrijzing en ozonafbraak versterken elkaar daarbij.

Overigens is het volkomen vermijden van UV-blootstelling niet wenselijk omdat UV op de huid vitamine D vormt. Vitamine D is noodzakelijk voor een gezonde botstofwisseling en heeft wellicht ook andere gezondheidsvoordelen.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram