Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Tip voor de winter: ‘Zet ramen en deuren open’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De Vlaamse overheid lanceert net voor het begin van de winter een campagne waarbij het burgers oproept elke dag een halfuur lang deuren en ramen open te zwieren. ‘Neen, dat zorgt niet voor hogere stookkosten, integendeel.’

De campagne ‘Woon gezond, geef lucht aan je huis’ die eind november wordt gelanceerd, wil Vlamingen waarschuwen voor de vaak slechte luchtkwaliteit binnen in de woning. ‘Terwijl we meer dan 80 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen’, zegt An Verdeyen, stafmedewerker van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie.

Opmerkelijk: de campagne raadt iedereen aan zijn woning zeker twee keer per dag zeer grondig te verluchten. En dat betekent minstens één buitendeur of raam wagenwijd openzetten, tenminste 15 minuten lang. Met de winter voor de deur, zorgt dat her en der voor wenkbrauwengefrons.

‘Niemand hoeft voor fel hogere stookkosten te vrezen’, beklemtonen de campagnemakers. ‘De vaak vochtige lucht in onze huizen is moeilijker te verwarmen. Door te verluchten, voer je die vochtige lucht af en haal je droge buitenlucht binnen. Die opwarmen, kost minder energie’, aldus An Verdeyen.

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) bevestigt. ‘Wie goed verlucht, en meer droge lucht in zijn woning haalt, bespaart op energiekosten’, aldus energiespecialist Marc Steens.

volgopfacebook

volgopinstagram