Aantal Belgen met huidkanker kan sterk verminderen

nieuws Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in België. Het afgelopen decennium werd elk jaar bij 5% meer Belgen huidkanker vastgesteld: een stijging in absolute aantallen van meer dan 70%. In Nederland wordt verwacht dat 1 op 6 inwoners voor zijn 85ste één of andere vorm van huidkanker zal ontwikkelen. Belgische wetenschappers stellen dat deze verhouding naar België geëxtrapoleerd mag worden. Dit betekent dat zo’n 660.000 Belgen in de toekomst huidkanker zullen krijgen.

Omdat een coherent beleid belangrijk is, willen een aantal Belgische parlementsleden huidkanker op de politieke agenda plaatsen. Drie duidelijke actiepunten staan op de agenda: er is nood aan volgehouden informatie- en educatiecampagnes, medioren en senioren verdienen bijzondere aandacht, bijkomende vorming van huisartsen kan een verschil maken. Samen met de medische wereld willen de beleidsmakers nieuwe pistes ontwikkelen om huidkanker beter te voorkomen, sneller op te sporen en beter te behandelen.

• Het belang van informatie en educatie. De zon is in vele gevallen de directe oorzaak van huidkanker. Goede zonbescherming en beperkte blootstelling aan de zon verminderen het risico op huidkanker. Ook snelle herkenning van huidvlekken is belangrijk. Verandert de huid op plekken die vaak zon zien, of verandert een vlek van kleur of vorm? Raadpleeg dan een arts of dermatoloog.

• Medioren en senioren verdienen extra aandacht. Tot 80% van de Belgische senioren heeft huidvlekken op lichaamsdelen die vaak aan de zon worden blootgesteld. Zij kunnen de voorloper zijn van huidkanker. Detectie en opvolging van deze ‘pre-maligne huidvlekken’ zijn belangrijk. Het opnemen van deze check binnen de preventie checklist van het Medisch Dossier (GMD+) kan deze controle structureren.

• Bijkomende vorming van huisartsen maakt het verschil. Een betere kennis van huidkanker en voorlopers van huidkanker zal huisartsen in staat stellen sneller huidkanker aan te pakken. Hoe sneller een behandeling wordt opgestart, hoe groter de kansen op genezing.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram