8 op 10 ouders beschermen baby onvoldoende tegen de zon

123-baby-zon-vakantie-zee-05-18.jpg

nieuws

De overgrote meerderheid van de ouders beschermt hun baby nog altijd onvoldoende tegen de zon. Dat blijkt uit een enquête van Newpharma bij ruim 1000 ouders van kinderen tot 3 jaar.

• 33 procent van alle kinderen jonger dan drie jaar kreeg al met zonnebrand te maken. Bij herhaling verhogen deze ontstekingsreacties van de huid het risico om huidkankerte ontwikkelen aanzienlijk2.
• Voor 85 procent van de ouders is zonbescherming synoniem met zonnecrème. De Belgische ouders nemen nog andere maatregelen voor een optimale bescherming: een hoedje (83%), voldoende drinken (81%), een paraplu of parasol om de baby te beschermen (64%), een zonnebril (63%), een plek in de schaduw (54%), goed bedekkende kleding (30%)…

• 87 procent van de ouders brengt de zonnecrème niet op het juiste moment aan bij zijn baby. Ideaal is om de baby 30 minuten voor blootstelling aan de zon in te smeren met zonnecrème, en nogmaals 30 minuten na de blootstelling.

• 81 procent vernieuwt de zonnecrème niet vaak genoeg, namelijk om de twee uur. 

• 46 procent van de ouders brengt niet opnieuw zonnecrème aan als hun baby uit het water komt. Niet alleen is de zonnemelk dan ‘afgespoeld’, het water weerkaatst bovendien het zonlicht, wat zonnebrand bevordert.

• Meer dan 20 procent van de ouders gaat met hun baby wandelen tijdens de warmste uren van de dag, nl. tussen 11 en 16u. 

• 65 procent van de ouders beschermt zijn baby niet tegen de zon in het dagelijks leven, maar enkel op vakantie of op het strand. En dat terwijl UV-stralen de huid aanvallen elke keer we buitenkomen, zelfs wanneer het bewolkt is: wolken laten immers 80 procent van alle UV-straling door. Ongeveer 20 procent beschermt zijn kind niet wanneer het bewolkt is of er sneeuw ligt en 38 procent doet het enkel wanneer hij eraan denkt. 

• 30 procent van de ouders kiest niet de juiste beschermingsfactor om zijn baby tegen de zon te beschermen. 15 procent van de ouders geloven nog altijd dat er producten bestaan die volledige bescherming bieden. Kinderen en jongeren moeten een waterbestendige (‘waterproof’) zonnebrandcrème gebruiken met minstens een zonbeschermingsfactor 30 en liefst 50 (met bescherming tegen zowel UVA en UVB-stralen). 

Laatst bijgewerkt: mei 2018
Het is bijna zomer! Het is bijna zomer!
Stichting tegen Kanker

Zomer? Het PERFECTE moment voor buitenactiviteiten.Vergeet de 3 tips niet toe te passen voor je naar buiten gaat.

PAS DE 3 TIPS TOE

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram