Bittere smaak in de mond na eten van pijnboompitten?

Laatst bijgewerkt: december 2014
123-pijnboompitten-granen-170-12.jpg

nieuws De inname van pijnboompitten kan soms aanleiding geven tot een bittere, metaalachtige smaaksensatie bij het nuttigen van voedsel of drank. De bittere smaak is niet bij iedereen continu aanwezig, maar wordt typisch uitgelokt door voedsel. Niet alle voedsel smaakt even bitter, maar typische uitlokkende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld brood of koffie. De bittere smaak blijft na de maaltijd enige tijd hangen, soms voor enkele uren en bij sommige personen gedurende de hele dag. Dit staat ondertussen bekend onder de naam pijnboompitten-syndroom (PNS).

Op het moment van consumptie smaken deze pijnboompitten perfect. Er is geen probleem van slechte bewaring (ranzig worden van de vetten). De bereidingswijze (rauw of geroosterd, pesto, etc.) heeft geen invloed op dit probleem. Symptomen kunnen al optreden vanaf een zeer kleine dosis, vb. 2 pijnboompitten.

De bittere smaak verschijnt typisch 1 tot 2 dagen na het eten van de pijnboompitten en houdt 1 à 2 weken aan. Er zijn geen andere negatieve effecten voor de gezondheid gekend en deze stoornis verdwijnt vanzelf na enkele weken.

Oorzaak
De preciese oorzaak van dit syndroom is niet bekend. Het zou alleszins niet gaan om een allergische reactie, en er zijn ook geen aanwijzingen dat de pijnboompitten op een of andere wijze zouden verontreinigd zijn met zware metalen pesticiden, schimmels enzovoorts. Mogelijk lokken de pijnboompitten een overmatige galproductie uit. Mensen die allergisch zijn voor pinda's, kunnen ook allergisch reageren op pijnboompitten, maar dat is iets totaal anders.

De verdachte pijnboompitten komen steeds uit China en Pakistan. De oorzaak is mogelijk een verwarring tussen niet-eetbare (Pinus armandii en P. massoniana) en eetbare soorten (Pinus koraiensis). De verdachte pijnboompitten zijn iets kleiner, zijn minder hoekig en hebben een wat minder frisse, eerder beige kleur.

Bronnen
www.antigifcentrum.be/voeding/bittere-smaak-na-pijnboompitten
www.nvwa.nl/onderwerpen/chemische-samenstellingen-verontreinigingen/dossier/pijnboompittensyndroom-pns
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram