Wanneer kan een ziekenhuis een kamersupplement aanrekenen?

nieuws Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, moet u kiezen in welk type kamer u wil verblijven. U hebt (meestal) de keuze tussen een gemeenschappelijke kamer, een tweepersoonskamer of een eenpersoonskamer.
In een gemeenschappelijke kamer mag alleen het persoonlijk aandeel in de verpleegdagprijs (het ‘remgeld’) worden aangerekend.
Als u kiest voor een één- of een tweepersoonskamer, mag het ziekenhuis een kamersupplement vragen. De maximumbedragen die u kunnen aangerekend worden, moeten vermeld worden op het opnameformulier en hangen uit in de kamers zelf.
Zeer belangrijk om weten is dat in eenpersoonskamers de erelonen van de artsen vrij zijn, zowel voor verbonden als voor niet-verbonden artsen (dit zijn artsen die al dan niet de conventie artsen-ziekenfondsen hebben ondertekend).
Het ziekenhuis factureert de dag van opname en de dag van vertrek als een enkele dag, behalve als u opgenomen wordt vóór 12.00 uur en vertrekt na 14.00 uur. Als u het ziekenhuis kunt verlaten vóór 14.00 uur, spaart u meestal een dag uit.
Als u tijdens uw ziekenhuisopname een weekeindje naar huis mag, dan mag het ziekenhuis u geen verpleegdag aanrekenen voor de dagen dat u afwezig bent. Uw bed blijft voorbehouden, zonder dat u reserveringskosten hoeft te betalen.
Indien u ongewild een duurdere kamer krijgt (bv. omdat er geen gemeenschappelijke kamer beschikbaar is), dan betaalt u slechts het tarief van de goedkopere door u gekozen kamer.

Indien u ongewild een goedkopere kamer krijgt, dan betaalt u slechts het tarief van die goedkopere kamer. Indien u niet in staat bent om uw keuze kenbaar te maken, dan zal het ziekenhuis het tarief voor een gemeenschappelijke kamer aanrekenen tot u zelf of een derde een kamertype kan kiezen (zonder terugwerkende kracht).

Het ziekenhuis mag geen kamersupplement aanrekenen indien u in een eenpersoonskamer verblijft:
• op een dienst voor intensieve verzorging of een dienst spoedgevallen;
• om gezondheidsredenen;
• omdat u een specifiek onderzoek of een specifieke behandeling moet ondergaan of omdat er bijzonder toezicht nodig is;
• omdat er geen tweepersoonskamers of gemeenschappelijke kamers beschikbaar zijn.

Het ziekenhuis mag geen kamersupplement aanrekenen indien u in een tweepersoonskamer verblijft:
• op een dienst voor intensieve verzorging of een dienst spoedgevallen;
• omdat er geen gemeenschappelijke kamers beschikbaar zijn.

In sommige ziekenhuizen of ziekenhuisafdelingen zijn er alleen twee- en eenpersoonskamers. Als u dan voor een gemeenschappelijke kamer kiest, komt u toch terecht op een kamer met maximum twee bedden zonder dat u een kamersupplement hoeft te betalen.
U kiest beter niet voor een eenpersoonskamer als u weet dat u om medische redenen (bv. besmettelijke aandoening) toch op een eenpersoonskamer terecht zal komen. De bijbehorende ereloonsupplementen zullen u immers worden aangerekend.


Laatst bijgewerkt: december 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram