Tendinitis wordt beroepsziekte

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
tendinitis-elleboog-zw-w-180.jpg

nieuws Tendinitis van de bovenste ledematen is sinds 1 november 2012 erkend als beroepsziekte door het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ).
De nieuwe regeling heeft betrekking op ontstekingen en andere overbelastingsverschijnselen van de pezen, peesscheden en spier- en peesaanhechtingen van de bovenste ledematen veroorzaakt door overbelasting ingevolge krachtige, repeterende bewegingen of ongunstige houdingen. Vaak wordt de verzamelnaam RSI (repetitive strain injury) gebruikt om dit soort aandoeningen te benoemen.

In de praktijk komen de volgende letsels frequent voor:
• ziekte van De Quervain (tenosynovitis van De Quervain)
• laterale elleboogtendinopathie (epicondylitis lateralis, tenniselleboog)
•rotator cuff tendinopathie (schoudertendinopathie)
• springvinger en springduim (tenosynovitis van de flexorpezen van de vingers of van de duim, trigger finger, trigger thumb)

Dankzij deze nieuwe regeling kunnen alle werknemers uit de privésector (evenals zij die werken bij een gemeentelijke of provinciale instelling), die het slachtoffer zijn van overbelastingsletsels aan de schouder, elleboog of pols en die veroorzaakt zijn door hun werk, een aanvraag tot schadevergoeding indienen bij het FBZ en dit zonder dat ze moeten bewijzen dat hun aandoening het gevolg is van hun werkomstandigheden.
In 2011 vergoedde het FBZ 363 slachtoffers van tendinitis, waarbij het slachtoffer zelf moest aantonen dat zijn ziekte veroorzaakt is door zijn werk.

De beroepsgroepen die het vaakst getroffen worden door deze overbelastingsletsels zijn bouwvakkers, metselaars, tegelzetters, zetters van etiketten, verpakkers, schoonmaakpersoneel en het personeel van de supermarkten (kassiers). Op basis van de meest recente gegevens van het FBZ zijn er net zoveel vrouwen als mannen slachtoffer van deze aandoening.

Het merendeel van de slachtoffers (80%) zijn tijdelijk arbeidsongeschikt en worden enkele maanden van hun werk ‘verwijderd’. Dit stelt hen in staat om te genezen en tegelijkertijd te vermijden dat ze hun baan zouden verliezen. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk een arts te raadplegen indien men fysieke problemen zou vaststellen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram