Moederschapsuitkering voor zelfstandigen sneller uitbetaald

Laatst bijgewerkt: december 2018
123-euro-speen-kosten-geld-12-18.png

nieuws

Elk jaar worden tussen de vijf- en zesduizend zelfstandigen mama. Sommige ziekenfondsen betalen de moederschapsuitkering voor zelfstandigen pas uit na 4 maanden. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block kort deze periode nu in tot een maand. De maatregel zal in werking treden vanaf 1 januari 2019.
Zelfstandige mama’s hadden vroeger maar recht op 8 weken moederschapsrust. Dit is intussen opgetrokken tot 12 weken.

Pas bevallen zelfstandige moeders ontvangen ook 105 dienstencheques. Deze zijn via een kantoor dat huishoudhulp aanbiedt via dienstencheques in te ruilen voor huishoudhulp zoals strijken, maaltijden bereiden, ramen lappen, het terras schrobben, boodschappen doen en vervoer van personen met een beperkte mobiliteit.

Ook krijgen zelfstandige 65-plussers recht op ziekte-uitkering. Er zijn momenteel 2500 zelfstandigen die langer dan hun 65ste willen blijven werken. Ze worden soms met een tegenslag geconfronteerd, bijvoorbeeld ziekte. In de praktijk gaan deze 65-plussers dan noodgedwongen op pensioen, ook al hebben ze zin om op tempo actief te blijven. Zelfstandigen kunnen vanaf 2019, net zoals werknemers, rekenen op een ziekte-uitkering van 6 maanden. Bovendien blijven ze in deze periode hun pensioen verder opbouwen. 


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram