ALS: Intensief sporten verhoogt risico bij genetisch kwetsbare personen

123_ALS_spierziekte_kinesist_2021.jpg

nieuws ALS is een spierziekte die het vermogen van mensen om te bewegen, te praten en zelfs te ademen aantast, omdat de motorneuronen die boodschappen van de hersenen naar de spieren overbrengen het begeven. De ziekte kan het leven van mensen drastisch verkorten. Of sport ALS kan veroorzaken, is niet duidelijk, maar er is alleszins wel een link tussen de twee. Dat werd eerder al aangetoond in studies.


Een onderzoeksteam van de University of Sheffield heeft nu gegevens geanalyseerd van het UK Biobank project, dat gedetailleerde genetische monsters heeft van een half miljoen mensen. Met behulp van een speciale techniek, Mendeliaanse randomisatie, konden de wetenschappers die gegevens omzetten in een experiment.

Lees ook: Waarom geen neonatale screening op spierziekte SMA?

Verband tussen sport en ALS
Daaruit bleek dat mensen die door hun DNA meer geneigd zijn om zware inspanningen te leveren meer kans hadden om ALS te krijgen. Daarnaast bleek ook dat veel van de genen waarvan geweten is dat ze het risico op ALS verhogen, veranderen in gedrag als reactie op lichaamsbeweging. Bovendien zouden mensen met de meest voorkomende ALS-mutatie de ziekte ook op jongere leeftijd ontwikkelen als ze regelmatig fysieke inspanningen doen. Dat wil zeggen meer dan 15 à 30 minuten, meer dan 2 à 3 dagen per week. 

"We hebben onomstotelijk vastgesteld dat lichaamsbeweging bij mensen die genetisch kwetsbaar zijn een risicofactor voor ALS is”, vertelt Dr. Johnathan Cooper-Knock, een van de onderzoekers. "Het aantal topatleten dat getroffen is door ALS is geen toeval. We weten echter niet wie risico loopt en we willen niet adviseren wie wel en wie niet zou moeten sporten." Dr. Cooper-Knock zou in de toekomst graag een advies op maat kunnen aanbieden, vergelijkbaar met het screenen van voetballers op hartproblemen

Bronnen:
https://als.be
https://www.bbc.com
https://www.ukbiobank.ac.uk
https://www.sciencedirect.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram