Longaandoeningen bij varkenshouders

123-varken-hok-170-04.jpg

nieuws Varkenshouders, maar ook mensen die in intensieve pluimveehouderijen werken, veeartsen en mensen die met proefdieren werken, ervaren meer longklachten. Dat blijkt uit een onderzoek in Nederlands Limburg en Noord-Brabant. Onder meer astma en Chronisch Obstructief Longlijden (COPD) komt veel meer voor bij deze mensen. Varkenshouders werken vele uren in een omgeving met hoge concentratie stof in de lucht waarin ontstekingsbevorderende stoffen voorkomen. Ook zijn ze blootgesteld aan gassen van organische oorsprong zoals ammoniak in de mest, en chemische stoffen uit bvb. ontsmettingsmiddelen.
De onderzoekers raden dergelijke veehouders aan om alleszins te stoppen met roken en een mondmasker te gebruiken in situaties met veel activiteit van de dieren of met stofontwikkeling. Verder wordt aangeraden om het gebruik en de blootstelling aan ontsmettingsmiddelen in de mate van het mogelijke te beperken, houtkrullen te vervangen door ander soorten strooisel en mechanische droogvoersystemen te vermijden.

Bron: Huisarts en Wetenschap januari 2002-03-07


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram