Wereldlepradag

nieuws Wereldlepradag - de laatste zondag in januari - is een speciale dag om stil te staan bij het leed veroorzaakt door lepra. Deze dag, die sinds 1957 is ingesteld, is bedoeld om extra aandacht te vragen voor het lepraprobleem, voorlichting te geven en geld in te zamelen om lepra te bestrijden.
Lepra kan worden genezen. Een vroegtijdige opsporing voorkomt verminkingen. Preventie is dan ook een prioriteit. De gezondheidsmedewerkers van Damiaanactie gaan van dorp tot dorp. Ze geven voorlichting over de ziekte en onderzoeken mogelijke patiënten op ongevoelige vlekken en bestuderen huiduitstrijkjes onder de microscoop. Zo sporen ze lepra op.
Leprapatiënten krijgen een cocktail van verschillende medicijnen toegediend: de polichemotherapie. Hierdoor genezen ze sneller. Afhankelijk van het soort lepra duurt de behandeling 6 tot 24 maanden. Het kostenplaatje om één patiënt te genezen: 40 euro!
Zijn de zenuwen aangetast door de leprabacil, dan is de ziekte onomkeerbaar. De gevoelloosheid van de ledematen blijft en onverzorgde wonden kunnen snel verzweren. Damiaanactie zorgt in dat geval voor de revalidatie (wondverzorging, ergotherapie, fysiotherapie, chirurgische ingrepen, amputatie met aanpassing van prothesen°.

Info:
www.damiaanactie.be


Laatst bijgewerkt: januari 2008
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram