Kleine risico’s ook terugbetaald voor zelfstandigen

nieuws Vanaf 1 januari 2008 hebben zelfstandigen, net zoals werknemers, recht op terugbetaling van de zogenaamde ‘kleine risico’s’ in de ziekteverzekering. Tot nu toe werden die kleine risico’s voor zelfstandigen, met uitzondering van enkele categorieën (bv. gehandicapten, invaliden, ...) terugbetaald via de vrije verzekering van hun ziekenfonds, en moesten ze daarvoor een bijdrage betalen.
De meerderheid van de geneeskundige verstrekkingen zijn kleine risico’s: een raadpleging of een bezoek van een arts, een tandextractie, verpleegkundige verzorging, kinesitherapie, ... Enkel de duurdere verstrekkingen, zoals een ziekenhuisopname bijvoorbeeld, moeten als grote risico’s worden beschouwd.

Vanaf 1 januari 2008 heeft de zelfstandige automatisch recht op alle terugbetalingen indien hij in orde is met zijn bijdragen bij de sociale verzekeringskas. U moet hiervoor zelf dus niets doen. Het volstaat alle verzorgingsattesten terug te sturen naar uw ziekenfonds, die de terugbetaling onmiddellijk stort. De zelfstandigen genieten ook van de terugbetaling van hun kosten aan geneesmiddelen. Ze betalen minder aangezien enkel het remgeld (persoonlijk aandeel) aangerekend wordt door de apotheker (= het derde betalersysteem).

Normaal zal u in de komende weken nieuwe kleefbriefjes ontvangen. Indien nodig zal uw ziekenfonds u ook vragen om uw SIS-kaart te laten aanpassen.
Om deze terugbetaling te financieren, zullen de bijdragen die u aan uw sociale verzekeringskas betaalt waarschijnlijk met 3% stijgen. Aan gepensioneerde zelfstandigen zal allicht geen bijdrage worden gevraagd.

Meer lezen?


Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram