Tweetaligheid vermindert risico op Alzheimer

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Het is langer bekend dat twee- of meertaligheid het optreden van geheugenproblemen en meer bepaald de ziekte van Alzheimer kan vertragen. Een nieuwe studie in Canada gepubliceerd in het vakblad Cortex heeft nu voor het eerst een fysiek bewijs geleverd dat de hersenen van tweetaligen met de ziekte van Alzheimer verschillen van die van eentaligen.
Bij de studie werden hersenscans gemaakt van een groep een- en tweetalige Alzheimerpatiënten in een vroeg stadium.

Beide groepen hadden een vergelijkbare opleiding en vergelijkbare scores op een aantal cognitieve tests. De hersenen van de tweetaligen waren echter tot twee keer ernstiger aangetast dan die van de eentaligen. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat tweetaligen veel minder snel symptomen van Alzheimer vertonen dan eentaligen. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat tweetaligen hun hersenen constant trainen, en daardoor bij het optreden van Alzheimer-letsels over meer compensatiemechanismen beschikken dan eentaligen om die ondanks die letsels toch nog normaal te kunnen functioneren.


bron: Cortex, 2011; DOI: 10.1016/j.cortex.2011.04.009


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram