Matig drinken verlaagt kans op dementie

nieuws 55-plussers die matig drinken, hebben 23 procent minder kans op alzheimer en vasculaire dementie dan geheelonthouders. Onder 'licht tot matig drinken' verstaan de onderzoekers maximaal twee glazen per dag voor volwassen mannen en maximaal een glas per dag voor volwassen vrouwen. Meer dan vijf glazen alcohol per dag leidt mogelijk tot een toename van het risico op dementie (maar het vastgestelde verband was statistisch niet significant).
Dit blijkt uit een overzichtsstudie van de Loyola universiteit in Chicago in het vakblad Neuropsychiatric Disease and Treatment, waarin resultaten van 143 onderzoeken van de afgelopen 35 jaar op een rij zijn gezet.

Het effect is zowel bij mannen als bij vrouwen ongeveer even groot. Bij personen jonger dan 55 jaar blijkt lichte tot matige alcoholconsumptie niet van invloed op het cognitief functioneren. Uit een aantal van de studies blijkt dat wijn een positiever effect heeft dan bier en sterke drank. In andere studies werd het soort consumptie buiten beschouwing gelaten.
De onderzoekers geven aan dat er ook andere manieren zijn om het risico op dementie te verlagen. Zoals beweging, educatie, Mediterraan eten en zelfs tuinieren.

Neuropsychiatric Disease and Treatment, 2011; 7 (1): 465-484 DOI: 10.2147/NDT.S23159


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram