Helft van Alzheimergevallen zijn te voorkomen

nieuws Meer dan de helft van de Alzheimergevallen kunnen worden voorkomen door een gezonde leefstijl en goede medische zorg, zo blijkt uit een studie in Lancet Neurology (2011; DOI: 10.1016/S1474-4422(11)70072-2).

De onderzoekers analyseerden gegevens uit diverse studies waarbij duizenden Alheimerpatiënten waren betrokken. Daaruit distilleerden ze een aantal vermijdbare risicofactoren die bij zowat de helft van de Alzheimer-gevallen een rol spelen: gebrekkig onderwijs, roken, gebrek aan lichaamsbeweging, depressie, hypertensie (hoge bloeddruk), diabetes en zwaarlijvigheid. Diabetes zou de kans op Alzheimer met 39% verhogen, hypertensie met 61%, zwaarlijvigheid met 60%, depressie met 90%, gebrek aan beweging met 82%, roken met 59% en een gebrekkige opleiding met 59%.

De onderzoekers stippen wel aan dat van geen van deze factoren aangetoond is dat er een oorzakelijk verband bestaat met Alzheimer of met dementie in het algemeen, dat het met andere woorden niet aangetoond is dat roken bijvoorbeeld Alzheimer zou veroorzaken. Wel is het zo dat meer Alzheimer-patiënten roken, zwaarlijvig zijn enz. dan gezonde mensen.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram