Alzheimer: Lezen op middelbare leeftijd kan risico’s op dementie op latere leeftijd verlagen

nieuws Uit een Amerikaanse studie blijkt dat oefeningen van het geheugen op middelbare leeftijd geheugenverlies en dementie kunnen helpen voorkomen. Wie op de leeftijd van 40-50 jaar één of meer van deze activiteiten regelmatig beoefent, zou tot een derde minder kans hebben om geheugenverlies te ontwikkelen in zijn 70-er of 80-er jaren. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de jaarlijkse vergadering van de American Academy of Neurology.

Volgens de studie zou regelmatig lezen al een stap in de goede richting zijn. Ook sociale activiteiten komen in aanmerking, evenals breien, naaien… allemaal oefeningen die een zekere vorm van concentratie met zich meebrengen.
Uit een ander onderzoek blijkt dat geheugenoefeningen zoals het lezen van boeken en tijdschriften, zelfs op oudere leeftijd een heilzaam effect hebben.

Ook computeractiviteiten zouden een beschermend effect tegen geheugenverlies hebben bij mensen boven 70 jaar. De kansen op geheugenverlies zou bij regelmatige computergebruikers met de helft verminderen. Meer dan zeven uur per dag naar TV kijken kijken, zou de kansen op geheugenverlies daarentegen duidelijk doen toenemen.


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram