Skiën en snowboarden:

nieuws In de periode 2001-2005 zijn in Nederland jaarlijks gemiddeld 2.200 skiërs en 1.200 snowboarders na een ongeval op een buitenlandse skipiste of op een Nederlandse kunstskibaan behandeld op een Spoedeisende afdeling van een ziekenhuis. Van deze slachtoffers worden jaarlijks 90 skiërs en een tiental snowboarders in het ziekenhuis opgenomen.
Het aantal wintersporters dat na een ongeval op een skipiste in het buitenland in een ziekenhuis wordt behandeld, is onbekend. Wel bekend is het aantal Nederlanders dat gebruik moet maken van de ANWB Hulpdienst. In het wintersportseizoen 2006/2007 zijn 315 wintersporters met een ANWB gipsvlucht huiswaarts gekeerd.
Onder de in ziekenhuizen behandelde snowboarders bevinden zich twee keer zo veel mannen als vrouwen en is bijna tweederde van de slachtoffers jonger dan 25 jaar. Bijna de helft van de slachtoffers heeft een fractuur opgelopen.
Bij de behandelde skiërs zitten evenveel mannen als vrouwen en is tweederde ouder dan 25 jaar. Ongeveer een derde heeft een fractuur opgelopen.
Voor beide groepen wintersporters is het naleven van de pisteregels een simpele maatregel om de kans op een ernstig ongeluk op de piste zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door een veilig spoor te kiezen als je een andere skiër of snowboarder van achteren nadert.
Daarnaast is het van beginner tot specialist nodig je goed voor te bereiden, de bindingen juist af te stellen en beschermingsmiddelen te dragen. Speciale beschermende handschoenen zijn voor elke wintersporter een ‘must’ en voor snowboarders zijn het dragen van polsbescherming en een helm die het hoofd beschermt bij een val, geen luxe problemen.
Info: www.voorkomblessures.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram