Cannabis verhoogt risico op wiegedood

nieuws Vaders die cannabis roken verhogen het risico op wiegedood van hun baby, schrijven onderzoekers van de University of California in San Diego. Het effect werd waargenomen bij vaders die roken bij de conceptie, tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Roken op het ogenblik van de conceptie of tijdens de zwangerschap verdubbelt het risico op wiegedood. Roken na de geboorte leidde tot een driemaal hoger risico. Merkwaardig genoeg was cannabisgebruik tijdens de zwangerschap door de moeder niet gekoppeld aan een hoger risico. Volgens de onderzoekers heeft dat misschien te maken met het feit dat zwangere vrouwen minder gemakkelijk toegeven dat ze cannabis rookten tijdens de zwangerschap, of misschien met het feit dat mannen meer en vaker roken. Vast staat dat het roken van sigaretten door zwangere vrouwen wél tot een verhoogd risico leidt. Sigaretten blijven hoe dan ook het grootste risico (naast de slaappositie van de baby), zo benadrukken de onderzoekers.
De auteurs onderzochten 239 gevallen van wiegedood in California tussen 1989 en 1992.
Bron: Archive of Pediatric and Adolescent Medicine, juli 2001

Lees ook: Veel gestelde vragen over de cannabisregeling


Laatst bijgewerkt: oktober 2020
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram