Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Zo verbrand je calorieën tijdens het werken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Een hele dag aan je bureau zitten is ongezond en af en toe eens rechtstaan is een must. Wil je calorieën verbranden, dan is niet het aantal minuten of uren dat je rechtop staat van belang, wel het aantal keer dat je op een werkdag van je bureaustoel komt. Dat heeft een recente Britse studie aangetoond.

Het onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Glasgow, werd gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise en onderzocht een aantal mannen die te kampen hadden met overgewicht. In een eerste scenario zaten de mannen een hele dag neer en stonden ze enkel recht om naar het toilet te gaan. In een ander scenario stonden ze elk kwartier even recht. Het laatste scenario was gelijkaardig aan het tweede, behalve dan dat sommige blokken verder werden afgebroken en de mannen nog vaker even kort moesten rechtstaan. In allebei de laatste scenario's stonden de mannen in totaal even lang recht.

De mannen verbrandden opmerkelijk meer calorieën wanneer ze op een werkdag geregeld eens kort rechtstonden, dan wanneer ze minder vaak lange blokken van hun bureau wegbleven. In het tweede scenario verbrandden ze 10,7% calorieën meer dan dat ze een hele dag zouden stilzitten, in het derde scenario tot 20,4% meer.

Zitten en staan afwisselen

Eens vaker 90 seconden rechtstaan, heeft dus meer effect op je gezondheid en gewicht dan minder vaak blokken van 15 minuten van je stoel komen. 

"Zo verrassend is dat resultaat niet, maar het is wel goed nieuws", gaf inspanningsfysioloog Tom Holland als reactie op het onderzoek. "Elke keer rechtopstaan vraagt een inspanning van je lichaam en zet je spieren in werking. Het is dus belangrijk om gedurende een werkdag vaak rechtop te staan of eens van positie te wisselen op je stoel en dat hoeft helemaal niet lang te duren. Het zal nooit hetzelfde effect hebben als sporten, maar het kan de schadelijke effecten van een hele dag stilzitten aanzienlijk verzachten." 

Vaker rechtop staan en zitten afwisselen dus. Veel wriemelen op je stoel en met je voeten bewegen is ook een goed idee. Het is goed voor je gewicht, gezond en zal de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten alleen maar verkleinen. 

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170113_02671948


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram