Landschapskantoor slecht voor gezondheid

123-bureau-werk-man-comp-170_04.jpg

nieuws Het is goed voor de productiviteit en de binding binnen het team: een open kantoorruimte. Maar nieuw onderzoek toont aan dat het minder goed is voor de gezondheid. Mensen die in een open kantoorruimte werken zijn vaker ziek.
De manier waarop uw kantoor is ingericht heeft een opvallend effect op het aantal dagen dat werknemers zich ziekmelden, zo schrijven onderzoekers in het blad Ergonomics. Ze baseren hun conclusie op de gegevens van 200 werknemers die in zeven verschillende types kantoren werkten. Ze keken met name naar het aantal korte en langdurige ziekten van de werknemers, maar ook naar het totale aantal dagen waarop deze zich ziek meldden.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich aanzienlijk vaker kortdurend ziek melden wanneer ze in een open kantoorruimte werken. Dit geldt vooral voor vrouwen. Mannen bleken zich vaker kortdurend ziek te melden wanneer ze in een flex-kantoor werkten: een ruimte zonder individuele werkplaatsen, maar met enkele vergaderzalen.

Het onderzoek suggereert dat open kantoorruimtes over het algemeen slecht zijn voor de gezondheid van werknemers. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. Zo zouden werknemers meer stress ervaren (bijvoorbeeld omdat ze aan meer irrelevante geluiden worden blootgesteld) en een grotere kans hebben om elkaar bij ziekte aan te steken. Bovendien kan een open kantoorruimte er met name bij kleine bedrijven voor zorgen dat mensen zich bijna verplicht voelen om altijd aanwezig te zijn en dus zelfs als ze eigenlijk ziek zijn, komen werken en anderen komen aansteken.

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram