Uniforme tarieven voor centra geestelijke gezondheidszorg

123-dr-psych-consult-170_11.jpg

nieuws Een consultatie bij een psycholoog of maatschappelijk werker kost vanaf begin volgend jaar 11 euro per uur, als de zorgverlener verbonden is aan één van de 20 Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Urgentiezorg en een eerste consultatie blijven gratis. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist.

In Vlaanderen bieden 20 Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) professionele begeleiding en behandeling aan kinderen, volwassenen en ouderen met psychosociale, psychische of psychiatrische problemen. In zo'n CGG werken psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers die een gespecialiseerde en multidisciplinaire hulpverlening bieden. Jaarlijks worden er zo'n 50.000 mensen behandeld.

Vroeger hanteerden CGG verschillende tarieven. Na een audit van het Rekenhof en overleg met de sector komt er nu een uniform tarief van 11 euro. Er zijn enkele uitzonderingen op de 11 euro. Patiënten met een verhoogde tegemoetkoming binnen de ziekte- en invalideitsregelgeving of personen in budgetbegeleiding, betalen een verminderd tarief van 4 euro per gesprek. Gedetineerden, asielzoekers, mensen zonder papieren of personen die zich in een behartenswaardige situatie bevinden, hoeven geen bijdrage te betalen.

Het gaat louter om niet-medische consultaties. Een consultatie bij een psychiater valt hier niet onder wegens de federale bevoegdheid. Elk CGG zal de hoogte van de bijdrage zichtbaar uithangen in de wachtruimte. De zorgverlener zal de patiënt de bijdrage toelichten voor de zorg, hem achteraf een betalingsbewijs geven en de verleende zorg registreren.


Laatst bijgewerkt: november 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram