Nieuwe techniek verdubbelt kansen op zwangerschap via IVF-ICSI

123_av_zwangerschapstest.jpg

nieuws

Koppels die niet natuurlijk zwanger geraken, proberen vaak via in-vitrofertilisatie (IVF) hun kinderwens alsnog in vervulling te laten gaan. Die behandeling is duur, belastend en lang niet altijd succesvol. Het team van VUB-wetenschappers heeft een nieuwe test ontwikkeld, de Corona Test, waarmee de kwaliteit van eicellen kan bepaald worden. Zo kunnen de beste eicellen geselecteerd worden, wat de kans op een succesvolle poging aanzienlijk vergroot. 

Bij de Corona Test worden in een laboratorium de zogenaamde “corona cellen” – dit zijn de cellen die zich aan de buitenkant van de weggenomen eicel bevinden – geanalyseerd. Je kan deze cellen vergelijken met de eischil. Deze cellen worden bij klassieke IVF-behandelingen weggegooid, maar geven eigenlijk een goede indicatie van de kwaliteit van de eicel. Op die manier kunnen dokters bepalen welke eicellen de grootste kans op een zwangerschap bieden en dus bevrucht en teruggeplaatst moeten worden. Uit studies met meer dan 100 patiënten in UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van deze test.

De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen laten invriezen: in eerste instantie kan bepaald worden hoeveel eitjes moeten bevroren worden, maar ook na ontdooiing kunnen via de test de meest kwalitatieve eicellen voor een ivf-poging geselecteerd worden. Het belangrijkste voordeel van deze test is dat het de effectiviteit van een vruchtbaarheidsbehandeling aanzienlijk doet toenemen. Dat bespaart veel geld, tijd maar ook vooral menselijk leed want ook dat mag niet onderschat worden bij mensen met een kinderwens. 

Meer info
www.fertiga.com
press.vub.ac.be/vub-spin-off-fertiga-ontwikkelt-baanbrekende-techniek-die-kansen-op-zwangerschap-via-ivf-icsi-verdubbelt#


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram