Bijna helft Vlaamse meisjes gebruikt de pil

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Bijna de helft (48%) van de Vlaamse en Nederlandse meisjes van 15 jaar gebruikt de anticonceptiepil. Dat is het hoogste cijfer in heel Europa, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek bij bijna 34.000 jongeren van 15 jaar in 24 landen (Archives of Pediatric and Adolescent Medicine januari 2008).
24,6 % van de Vlaamse jongens en 23% van de meisjes verklaarde al seks te hebben gehad. Dat ligt iets hoger dan het Europese gemiddelde. Engeland telt met 38% (34,9 bij de jongens en 39,9% bij de meisjes) het hoogste percentage seksueel actieve tieners. Globaal genomen zijn tieners in West-Europa seksueel actiever dan hun leeftijdsgenoten in Oost-Europa.
Gemiddeld 82% van de seksueel actieve tieners zegt orale anticonceptiva en/of een condoom te gebruiken. Bijna 70% van de Vlaamse tieners zegt een condoom (30% in combinatie met de pil) te gebruiken. Het condoomgebruik ligt het laagst in Zweden (53%) en het hoogst in Griekenland (89%). Ruim 10% van de Vlaamse tieners zou onbeschermde seks (condoom noch pil) hebben. Dat ligt iets lager dan het Europees gemiddelde (16%). Gemiddeld één op tien maakt gebruik van de morning after pil in geval van onbeschermde seks. Een vijfde van de niet beschermde tieners probeert zwangerschap te vermijden door zich terug te trekken.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram