Alles wat je moet weten over de zwangerschapstest

dossier Is het tijd om te testen of je zwanger bent? Dat is zonder twijfel een heel spannend moment. Maar hoe kan je zeker zijn of je resultaten accuraat zijn? Wij verzamelden alles wat je moet weten over een zwangerschapstest.

Twee manieren om de zwangerschap te testen

Je kunt op twee manieren testen of je zwanger bent. Ten eerste kan dit via een urinetest die je thuis uitvoert. De tweede manier is door een bloedonderzoek uitgevoerd door je huisarts of in het ziekenhuis. Op de meeste zwangerschapstesten staat dat ze bijna honderd procent betrouwbaar zijn, meestal rond de 97% of 99%. Een bloedtest is honderd procent betrouwbaar. Bij beide methodes van testen wordt de waarde van het zwangerschapshormoon HCG (human chorion gonadotrofine) vastgesteld. zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Je kan de test vanaf de eerste dag dat je overtijd bent gebruiken. Dat is dus de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Het HCG-hormoon is dan al voldoende aanwezig om een zwangerschap aan te tonen. De uitslag is dan het meest betrouwbaar. Je kunt op elk moment van de dag je urine gebruiken om de test te doen, maar ochtendurine is het meest betrouwbaar. Die bevat immers de hoogste concentratie van het zwangerschapshormoon. Heb je een onregelmatige cyclus en is het daardoor lastig vast te stellen wanneer je overtijd bent? Dan kun je het best je langst mogelijke cyclus als leidraad aanhouden.

Een vroege zwangerschapstest

Het is ook mogelijk om een speciale, vroege zwangerschapstest te gebruiken. Die tests kunnen lagere HCG-waardes in je urine meten. Het blijft echter wel het meest betrouwbaar om een test uit te voeren op de dag dat je overtijd bent. Met een vroege test kun je voor die tijd dus al een indicatie krijgen of je zwanger bent, maar het wordt wel aangeraden om daarna alsnog een tweede keer te testen op de dag dat je overtijd bent. Er kan nog een heleboel veranderen in je lichaam waardoor de zwangerschap niet doorzet.

Hoe werkt een analoge zwangerschapstest?

Om een zwangerschapstest te doen moet het teststaafje een paar seconden in je urine gehouden worden. Dit kan door erop te plassen maar ook door het teststaafje in een met jouw urine gevuld potje te dompelen. Bij een analoge test verschijnt er één streepje als je niet zwanger bent en twee als je wel zwanger bent. Het nadeel van een analoge zwangerschapstest is wel dat het streepje heel licht te zien kan zijn. Of dat er na een bepaalde tijd automatisch een tweede streepje te zien is, ook wel een indroogstreepje genoemd. Wacht daarom niet te lang na je plasje om het resultaat na te lezen; hou de wachttijd aan die in de bijsluiter aangegeven staat. zwangerschapstest

Hoe werkt een digitale zwangerschapstest?

De digitale test gebruik je op dezelfde manier als een analoge test; het verschil zit 'm in hoe je 'm afleest. Bij een digitale zwangerschapstest is de uitslag makkelijk van het scherm af te lezen. Meestal staat er dan: zwanger of niet zwanger. Sommige testen kunnen daarnaast ook aangeven hoeveel weken je al zwanger bent. Een nadeel van de digitale zwangerschapstest kan zijn dat deze duurder is (vaak meer dan tien euro). Dit kan prijzig zijn als je actief bezig bent met zwanger worden en bijvoorbeeld gedurende meerdere maanden een zwangerschapstest moet doen.

Positieve zwangerschapstest

Als je de instructies bij de test goed opgevolgd hebt, betekent een positieve test natuurlijk dat je zwanger bent. We hopen er niet op, maar het kan dus zijn dat een positieve uitslag later foutief blijkt. Let er dus goed op dat je de instructies in de bijsluiter goed opvolgt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de zwangerschap niet doorgezet heeft, maar het zwangerschapshormoon nog wel in je lichaam aanwezig is.

Negatieve zwangerschapstest

Een negatieve testuitslag betekent doorgaans dat je niet zwanger bent. Maar ook dit kan een foutieve uitslag zijn. Bijvoorbeeld als je van tevoren te veel vocht binnen hebt gekregen. Hierdoor kan de concentratie van het zwangerschapshormoon in je urine verminderd zijn. Maar ook als je de test niet goed hebt uitgevoerd kun je een valse uitslag krijgen. Je kunt dan de test een paar dagen later opnieuw doen. Als je echt overtijd bent, verdubbelt het HCG-hormoon namelijk elke paar dagen.

Verschil budget- en merk zwangerschapstesten?

Zwangerschapstesten zijn er in verschillende prijscategorieën van een paar euro voor een budgetversie tot meer dan tien euro voor een merkvariant. Over het algemeen is de ene test niet beter dan de andere. Het hangt er allemaal vanaf hoeveel jij wilt uitgeven en de verschillende niveaus in gebruiksgemak. Lees ook: Hoe werkt een zwangerschapstest? Zo gebruik je een zwangerschapstest


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram