Wielrennen is slecht voor het zaad

nieuws Nieuw wetenschappelijk onderzoek in Spanje bevestigt dat te veel fietsen slecht is voor het sperma. Af en toe een stukje fietsen, is geen probleem. Maar wie intensief traint, heeft kans op een verminderde zaadkwaliteit. De wetenschappers onderzochten de kwaliteit van het sperma van vijftien triatleten, die allemaal op nationaal of internationaal niveau sporten. Het sperma van de triatleten werd onderzocht nadat ze zich drie dagen seksueel onthouden hadden. De resultaten werden vervolgens vergeleken met de trainingsschema's van de atleten. Daaruit bleek dat de intensiteit van de loop- en zwemtraining op de atleten geen enkele impact had, maar die van de fietstraining wel. De spermakwaliteit daalt naarmate de triatleet meer kilometers fietst. Intensieve fietstrainingen, zeker als het over meer dan 300 km per week gaat, zijn nadelig voor de kwaliteit van het sperma.
Ten eerste kan de druk van het zadel op het kruis microtrauma's veroorzaken in de teelballen. Een tweede oorzaak ligt bij de nauw aansluitende kleding die wielrenners dragen. Die doet de lichaamstemperatuur stijgen, wat slecht is voor het zaad. De stress die hoort bij intensieve trainingen zou ook een negatieve invloed hebben op het sperma.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram