Verzadigd vet slecht voor spermakwaliteit

nieuws Mannen worden niet alleen dik van te vet eten, het tast ook hun spermakwaliteit aan. Dat schrijven Deense onderzoekers in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition.

De wetenschappers onderzochten het sperma van 700 gezonde mannen rond de 20. Het eetpatroon van de deelnemers werd vergeleken met de kwaliteit en kwantiteit van het sperma.
De mannen die veel verzadigd vet aten (meer dan 15% van hun totale energie-opname) hadden 38% minder geconcentreerd sperma dan mannen met een vetarm eetpatroon (minder dan 11% van hun energie-opname). De spermavoorraad van deze ‘ongezonde’ mannen was 41% kleiner dan die van de ‘gezonde’ mannen. De gezonde eters beschikten gemiddeld over een voorraad van 163 miljoen zaadcellen (50 miljoen per milliliter). De ongezonde eters beschikten gemiddeld ‘slechts’ over een voorraad van 128 miljoen zaadcellen. Een verschil van 35 miljoen spermacellen. Bij de mannen met een vetrijk dieet zat 18% onder de vruchtbaarheidsnorm van de wereldgezondheidsorganisatie (15 miljoen zaadcellen per milliliter), tegenover 13% in de vetarme groep.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram