Verhoogt stress kans op onvruchtbaarheid?

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Vrouwen die last hebben van stress hebben veel minder kans om zwanger te worden. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van Ohio State University in het vakblad Human Reproduction.
Voor het onderzoek werden ruim 400 gezonde koppels gevolgd die in de periode van 2005 tot 2009 probeerden om zwanger worden.

Bij de vrouwen werd door middel van een speekseltest de hoeveelheid cortisol en alfa-amylase gemeten, twee stoffen die kunnen wijzen op stress. Dit gebeurde op twee tijdstippen: één keer bij aanvang van de studie en een tweede keer meteen na de eerste menstruatie in het betreffende jaar. Na één jaar was 87% van de koppels zwanger en 13% niet. Vrouwen met de hoogste concentraties alfa-amylase waren minder vaak zwanger na één jaar. Voor het stresshormoon cortisol vonden de onderzoekers geen verband.

De onderzoekers denken dat de uitkomst van het onderzoek verklaart waarom sommige vrouwen soms ineens wel zwanger worden als ze stoppen met krampachtig proberen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram