Vaker een jongen als zwangerschap langer uitblijft

nieuws Hoe langer het duurt voor een vrouw op natuurlijke wijze zwanger is, hoe groter de kans op een jongen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek bij 5.283 vrouwen.
Ruim 90 procent van de vrouwen werd binnen de twaalf maanden op natuurlijke wijze zwanger. Iets meer dan de helft onder hen kreeg een jongen. Van alle vrouwen bij wie het twee jaar duurde voor ze zwanger raakten, kreeg 60 procent een jongen. Na drie jaar liep dit percentage op tot 65.

De onderzoekers vermoeden dat de grotere kans op een jongen samenhangt met ,,een beter zwemvermogen van de zaadcellen met het Y-chromosoom, die tot een jongetje leiden'. Om een eicel te kunnen bevruchten, moeten de zaadcellen door een slijmprop dringen die de baarmoeder beschermt. Hoe taaier de slijmprop, hoe moeilijker de zaadcellen er doorgeraken en hoe meer kans de zaadcellen met een Y-chromosoom het hebben om als eerste een eicel te bevruchten.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram