Over: Predictieve genetische tests

boeken-interviews Heel wat mensen vragen zich bezorgd af of ze later in het leven zelf de ziekte zullen krijgen die één of meerdere familieleden treft. Een predictieve test gaat na of een symptoomloos persoon een mutatie heeft, die zeker of met een bepaalde kans leidt tot een erfelijke ziekte later in het leven. Personen met die mutatie zijn dus nog geen patiënten. Sommige onder hen zullen zelfs nooit de aandoening krijgen.
De beslissing om een predictieve test te laten uitvoeren, is vaak een heel moeilijk proces, vooral indien er nog geen behandeling voor de ziekte bestaat of indien dit enkel mogelijk is via ingrijpende maatregelen, zoals preventieve chirurgie.
De mogelijkheden en beperkingen, alsook de psychologische, familiale, maatschappelijke en ethische implicaties van predictief genetisch testen, zijn niet alleen onvoldoende gekend door de potentiële aanvragers van deze tests, maar ook door vele professionelen in de gezondheidszorg.
Dit boek gaat uitgebreid in op de praktijk van, en op de context waarin predictieve tests momenteel gebeuren. Dit wordt verduidelijkt aan de hand van twee voorbeelden: de ziekte van Huntington en de erfelijke vorm van borstkanker. Er wordt ook aandacht besteed aan predictief testen voor erfelijke hartaandoeningen, predictief testen van minderjarigen en prenataal testen voor aandoeningen die later in het leven beginnen. Dit alles wordt geïllustreerd met persoonlijke getuigenissen en onderzoek bij huisartsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, patiëntenorganisaties en onderzoekers in de biotechnologie.
Het boek, waaraan vele leden van het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid in Leuven hebben meegewerkt, geeft belangrijke en evenwichtige informatie, gesteund op zowel praktijkervaring als literatuur en onderzoek.

De auteurs

Gerry Evers-Kiebooms is deeltijds gewoon hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de K.U.Leuven en hoofd van de Eenheid Psychosociale Genetica in de Genetische Kliniek van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven.

Myriam Welkenhuysen is psychologe en sinds 1992 verbonden aan de Eenheid Psychosociale Genetica in de Genetische Kliniek van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Ze voerde hoofdzakelijk onderzoek uit over de psychosociale aspecten van erfelijke risico's en genetisch testen.

Die ziekte in mijn familie, krijg ik die later ook?
Gerry Evers-Kiebooms, Myriam Welkenhuysen
- Uitgeverij Lannoo - ISBN: 90-209-5660-4 - Aanbevolen verkoopprijs: 39,95 EUR - Aantal pagina's: 324 - verschenen op 14-07-2005


Laatst bijgewerkt: december 2005

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram