Meer zoons door toxoplasmose-infectie

nieuws Volgens Tsjechische onderzoekers hebben vrouwen met veel antistoffen tegen de toxoplasma-parasiet meer kans op een zoon.
Deze parasiet is verantwoordelijk voor de gevreesde toxoplasmose, een aandoening die tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige misvormingen van de foetus. Om die reden wordt zwangere vrouwen die geen antistoffen tegen de infectie hebben, afgeraden tijdens de zwangerschap rauw vlees te eten en contact met katten te vermijden.
De onderzoekers testten tussen 1996 en 2004 alle vrouwen die bevielen in drie Praagse ziekenhuizen op antistoffen tegen toxoplasma. 18, 25 en 32 procent van de zwangere vrouwen waren drager van de parasiet. In totaal werden 1803 kinderen geboren uit de geteste moeders. De kans op een zoon was gemiddeld 54,7 procent.
Bij vrouwen met antistoffen kreeg in 61 procent van de gevallen een zoon, bij vrouwen zonder antistoffen was dat 53 procent. Van de groep vrouwen met de hoogste concentratie had 72 procent een zoon gebaard. Met andere woorden, bij deze groep zouden voor iedere 100 meisjes 260 jongetjes worden geboren.

Lees ook: Toxoplasmose of de kattenziekte

bron: Naturwissenschaften, oktober 2006

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram