Meer kans op geboorte dochter bij overslaan ontbijt

nieuws Vrouwen die weinig eten of die het ontbijt overslaan voor de periode van conceptie, hebben meer kans op een meisje. Omgekeerd verhoogt de kans op een jongen bij vrouwen met een hoge energie-inname. Dat schrijven Britse wetenschappers woensdag in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society: B Biological Sciences.
Zij onderzochten 740 vrouwen in Groot-Brittannië die voor het eerst zwanger waren. Ze stelden vast dat 56 procent van de vrouwen met 'de hoogste energie-inname' jongetjes kregen, tegenover 45 procent bij de groep vrouwen die minder aten. De gemiddelde energie-inname bij de vrouwen met jongens bedroeg 2.413 per dag, tegenover 2.283 calories bij de vrouwen met meisjes. De vrouwen met jongens hadden gemiddeld ook een gevarieerder voeding met meer vitamine C, E en B12, en meer calcium.
Als een vrouw het ontbijt overslaat, daalt de bloedsuikerspiegel en kan het lichaam dat interpreteren als voedselschaarste, en dus als een evolutionair ingeprint genetisch signaal om meisjes ter wereld te brengen. Hetzelfde fenomeen wordt vastgesteld bij tal van dieren. Volgens de auteurs kan dit onderzoek misschien verklaren waarom veel vrouwen in ontwikkelde landen minder jongetjes krijgen. De geboorte van het aantal jongens in geïndustrialiseerde landen daalt de afgelopen veertig jaar met ongeveer 1 procent per jaar.

Lees ook: Een jongen of een meisje: let op wat je eet


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram