IVF en ICSI: terugplaatsing van cryo’s (ingevroren embryo’s)

dossier

Bij ICSI en IVF kunnen embryo’s ingevroren worden voor later. Maar hoe verloopt de terugplaatsing van die zogenaamde cryo’s dan? We vroegen het aan fertiliteitsarts Elke Struiwig.  

De embryo’s, die zijn ingevroren, zijn meestal een paar dagen na de punctie ingevroren. Dit betekent dat ze al een paar dagen oud zijn. Meestal zijn ze tussen de 3 en 5 dagen oud. De ingevroren embryo wordt afhankelijk van hun leeftijd teruggeplaatst in de baarmoeder. Bijvoorbeeld een cryo van 3 dagen oud, wordt 3 dagen na de eisprong teruggeplaatst en een cryo van 5 dagen oud, wordt 5 dagen na de eisprong teruggeplaatst.

Lees ook: Toch weer ongesteld als je zwanger wil worden? 8 tips om ermee om te gaan

Bij een regelmatige menstruele cyclus

Indien je een regelmatige cyclus hebt, wordt met echo’s en bloeduitslagen gecontroleerd wanneer de cryo teruggeplaatst kan worden. Indien tijdens de echo een follikels > 15 mm wordt gezien, kan met een hCG-injectie de eisprong worden opgewekt en zo kan getimed worden wanneer de cryo teruggeplaatst kan worden.

Sommige ziekenhuizen werken niet met hCG-injecties, maar met de spontane eisprong. Indien een spontane eisprong wordt gezien in het bloed of urine, kan ook getimed worden wanneer de cryo teruggeplaatst moet worden.

Lees ook: FertiPlanner helpt je om gebalanceerd en gelukkig het kinderwenstraject te doorlopen

Bij geen (of een on)regelmatige menstruele cyclus

Als je geen menstruele cyclus van jezelf hebt, kan met hormonen het baarmoederslijmvlies worden opgebouwd zonder dat er enige activiteit in de eierstokken aanwezig is. Indien bij echo wordt gezien dat het baarmoederslijmvlies boven de 6 mm is, kan de terugplaatsing van de cryo worden gepland. Daarnaast start je met het toedienen van progesteron zodat het baarmoederslijmvlies dik blijft. Dit wordt toegediend via vaginale of orale tabletten of injecties in de buik. Hiermee blijf je doorgaan totdat de menstruatie optreedt. Indien je zwanger bent, blijf je nog een aantal weken met de progesteron doorgaan. 16 dagen nadat je gestart bent met de progesteron, kan je een zwangerschapstest doen.

Lees ook: hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?

Let wel op: Als je geen pauze inlast na de IVF-behandeling en meteen doorgaat met cryo terugplaatsingen en je dus vaak spannende periodes na elkaar hebt en vaak teleurstellingen hebt als je niet zwanger bent, heeft dit veel impact op jouw leven. Sta hierbij stil voordat je weer begint aan een nieuw traject. De meeste vrouwen willen meteen door om zo snel mogelijk zwanger te worden, maar ik zie ook dat veel vrouwen hier onder lijden. Dus let goed op jezelf en je partner en gun jezelf een pauze als het allemaal te veel wordt.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram