Deze vrouwen vertellen hoe het echt is om geen kinderen te hebben

In dit artikel
Deze vrouwen vertellen hoe het echt is om geen kinderen te hebben

dossier

Sommige vrouwen kunnen geen kinderen krijgen, anderen kiezen bewust voor een kinderloos leven. De stemmen van vrouwen zonder kinderen komen jammer genoeg weinig aan bod. Naar aanleiding van de 'International Child-free Day' vertellen deze Australische vrouwen aan het online magazine MamaMia hoe het echt is om geen kinderen te hebben.

Lees ook: Draagmoederschap in België: wetgeving en procedure

Ongewild kinderloos

getty_kinderloos_gezin_onvruchtbaar_2023.jpg

© Getty Images

Kinderen krijgen is natuurlijk en vanzelfsprekend. Gezinsgeluk is een streefdoel en kinderen spelen daar vaak een centrale rol in. Maar helaas kunnen sommige vrouwen door omstandigheden geen kinderen krijgen. In onze maatschappij zijn er heel wat technieken om de natuur een handje te helpen maar toch blijven sommige vrouwen ongewenst kinderloos. De dagelijkse confrontatie met dit gemis is vaak enorm groot en voor de buitenwereld is het niet altijd makkelijk om dit gevoel te begrijpen.


Kimberley (45):

 • "Ik huil bij begrafenissen, niet alleen omdat ik triestig ben, maar ook omdat ik hun kinderen en hun nalatenschap zie. Ik weet dat ik dat niet zal hebben."

 • "Nog nooit heeft iemand mij mama genoemd. Ik wist niet dat ik het daar zo moeilijk mee zou hebben."


Stacey (41):


 • "Dezelfde week dat mijn beste vriendin haar eerste kindje kreeg, vertelde de dokter mij dat mijn eicelproductie erg laag was. Dit bracht een stortvloed aan emoties teweeg. De resultaten kwamen hard aan. Zwart op wit lezen dat ik waarschijnlijk geen kinderen zou kunnen krijgen was heel zwaar en confronterend. Ik had ook het gevoel dat ik mijn vriend teleurstelde want ik weet dat hij graag kinderen had gewild."

 • "Een mannelijke baas heeft ooit tegen mij gezegd: waarom ga je niet naar huis om kinderen te maken. Dat kwam enorm hard aan. Mensen kunnen echt wreed zijn soms."


Loretta (53):


 • "Kinderen krijgen en trouwen. Voor veel vrouwen zijn dat de normaalste zaken van de wereld. Ik kwam echter nooit de juiste partner tegen. De laatste man met wie ik een relatie had, wilde niet trouwen en had geen kinderwens. Pas toen ik 39 was, besefte ik dat ik graag een familie wilde. Ik werd heel triestig toen ik tot de conclusie kwam dat het er niet van zou komen. Tot op de dag van vandaag heb ik spijt dat ik geen kinderen heb."

 • "Sommige reacties zijn heel wreed en meedogenloos. Mensen gaan er vanuit dat elke vrouw kinderen heeft. Wanneer men je vraagt hoeveel kinderen je hebt en je antwoordt 'geen' dan weten mensen vaak niet wat zeggen. Het voelt vreemd aan. Je ziet dat mensen het erg voor je vinden en dat ze niet goed weten hoe ze moeten reageren."


Sally (47):


 • "Hoewel sommige vragen niet slecht bedoeld zijn, komen ze toch hard aan: Heb je niet het gevoel dat je iets mist? Het moet toch moeilijk zijn om te beseffen dat je het voornaamste levensdoel niet kunt vervullen?"

Lees ook: Hoe word je bewust alleenstaande moeder?

Bewust kinderloos

Sommige vrouwen kiezen er bewust voor om geen kinderen op de wereld te zetten. Elke vrouw heeft daar haar eigen redenen voor. Ze richten zich liever op hun carrière, anderen willen ongebonden zijn, anderen hebben simpelweg geen moederinstinct.

Tanya (47):

 • "Ik heb altijd geweten dat ik geen kinderen wilde. Voor we in het huwelijksbootje stapten, hebben mijn man en ik het erover gehad. Hij heeft mijn beslissing altijd gerespecteerd en gesteund en vindt dat een vrouw het recht heeft om te beslissen over haar lichaam."

 • "Mensen reageren verbaasd als je hen vertelt dat je bewust geen kinderen wilt. Een kind op de wereld zetten, is een grote verantwoordelijkheid en heeft zowel een impact op de vrouw als op haar partner. Als je kiest voor kinderen omdat dat vanuit maatschappelijk standpunt verwacht wordt, heeft dat een grote invloed op het kind maar ook op de maatschappij."

Sharon (38):

 • "Ik ben vaak omgeven door kinderen omdat veel vrienden ouders zijn. Zelf heb ik nooit die wens gehad, dat komt deels door mijn eigen opvoeding en door het trauma dat ik opgelopen heb."

 • "Er is mij gezegd dat ik als vrouw een plicht heb om kinderen te baren en dat kinderen het beste zijn wat mij ooit zou overkomen. Ook werd mij de vraag gesteld wie voor mij zou zorgen als ik oud ben en dat ik nog van gedachte zou veranderen."

Niki (43)

 • "Mijn man en ik genieten van een kinderloos leven. De meeste mensen respecteren onze keuze. Jammer genoeg krijg ik wel soms negatieve reacties, vooral van vrouwen, die me vertellen dat ik niet weet wat ik mis."

 • "Doordat we geen kinderen hebben, leiden mijn man en ik een eenvoudig maar tegelijkertijd ook uitdagend leven. We reizen wanneer we willen en genieten van ontspannende weekends. We gaan vaak op restaurant met vrienden omdat we niet over en weer moeten lopen voor de kinderen. Ik geniet van mijn rol als tante en haal daar veel voldoening uit."

Fiona (37)

 • "Ik heb geen moederinstinct. Vaak hebben mensen mij een pasgeboren baby in de armen geduwd, met de opmerking dat dit kleintje mijn moederinstinct zou aanwakkeren maar dat gebeurt niet. Ik hou van mijn leven zoals het is. Ik leef voor mijn carrière en voor verre reizen en daar focus ik me op. Het is niet omdat ik een vrouw ben dat ik per definitie kinderen moet baren. Die ingesteldheid maakt me niet egoïstisch of oppervlakkig. Ik weet wat ik wil en ik vind het vreselijk dat mensen mij daarop afrekenen."

Oordeel niet te snel wanneer je een vrouw hoort vertellen dat ze geen kinderen heeft. Je kent de achterliggende reden niet en iedereen heeft tenslotte recht op haar eigen mening.

Bronnen:
https://www.mamamia.com.au
https://www.deverdwaaldeooievaar.be


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram