Advies bij IVF: stop met roken en val af

nieuws De kans op een kind na IVF van een rokende twintigjarige is vergelijkbaar met die van een tien jaar oudere niet-rokende vrouw. Dit blijkt uit een onderzoek van fertiliteitsspecialisten van het UMC St Radboud in Nijmegen en epidemiologen van het NKI in Amsterdam, gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift Human Reproduction.
Bij rokende vrouwen is de kans op een kind na IVF 28 procent lager dan bij niet-rokende vrouwen. Ook ernstig overgewicht vermindert de kans op een succesvolle IVF-behandeling. De schadelijke gevolgen van roken en overgewicht zijn het grootst bij vrouwen, bij wie de oorzaak van hun verminderde vruchtbaarheid niet bekend is.
De onderzoekers analyseerden in het kader van de nationale OMEGA-studie gegevens van de IVF-behandelingen, die de twaalf Nederlandse IVF-centra uitvoerden in de periode 1983 tot 1995. Zij combineerden medische informatie van de behandelde vrouwen met informatie over hun levensstijl, afkomstig uit vragenlijsten.
De paren werden verdeeld in vier subgroepen, al naar gelang de oorzaak van hun verminderde vruchtbaarheid: eileiderproblemen, verminderde vruchtbaarheid bij de man, een onbegrepen vruchtbaarheidsstoornis en een subgroep met overige oorzaken. Bij ruim twintig procent van de vrouwen was er een onbegrepen vruchtbaarheidsstoornis in het spel. Meer dan veertig procent van de vrouwen rookte in de tijd dat ze de IVF-behandeling ondergingen, ruim zeven procent was te zwaar.
‘In alle subgroepen hadden rokende vrouwen minder kans op een levend geboren kind dan niet-rooksters,’ licht hoofdonderzoekster dr. Bea Lintsen toe. ‘Bij een rokende twintigjarige is de kans op een kind na IVF vergelijkbaar met die van een tien jaar oudere niet-rokende vrouw. Het grootste verschil tussen rooksters en niet-rooksters vonden we in de subgroep van vrouwen met een onbegrepen vruchtbaarheidsprobleem.’
Ook vrouwen met een ernstig overgewicht, dat wil zeggen een BMI (body mass index) van 27 of hoger, hebben duidelijk minder kans op een succesvolle IVF-behandeling. Ook hier was het negatieve effect het grootst binnen de groep vrouwen met onbegrepen vruchtbaarheidsproblemen.
‘Er waren al eerder aanwijzingen dat roken de kans op een succesvolle IVF-behandeling vermindert’, zegt de Nijmeegse hoogleraar vruchtbaarheidsstoornissen prof.dr. Didi Braat. ‘IVF-artsen gaven daarom rokende vrouwen al langer het advies om te stoppen. Dit onderzoek stelt nu onomstotelijk vast, hoe serieus we het effect van roken moeten nemen. Ook het effect van ernstig overgewicht is aanzienlijk. Het kan dus voor het succes van een IVF-behandeling beslist lonend zijn om te stoppen met roken en zo nodig af te vallen.’

bron: Human Reproduction

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram