Vrouwen die pil nemen hebben geen verhoogd gezondheidsrisico

nieuws Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken overlijden waarschijnlijk minder snel aan kanker, hartziekten of een beroerte. Ze zouden gemiddeld ook ouder worden dan niet-pilgebruiksters. Dit blijkt althans uit een Brits onderzoek onder 46.000 vrouwen gedurende 40 jaar, één van de grootste onderzoeken ooit op dit gebied. De helft van de vrouwen nam op een bepaald ogenblik in het leven de pil (gemiddeld gedurende 4 jaar), de andere helft nooit.

Eerdere resultaten uit dit langlopende onderzoek waren minder positief: vrouwen jonger dan 30 jaar die de pil gebruikten en vrouwen die vijf tot negen jaar geleden waren gestopt met de pil, hadden een licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten en sommige kankers. Het ging dan vooral om vrouwen die rookten en vrouwen met een verhoogde bloeddruk. Maar die verschillen verdwenen tien jaar na stoppen met de pil. Meer zelfs, de vrouwen die ooit de pil hadden gebruikt, bleken gemiddeld langer te leven. Het risico op overlijden door kanker (o.m. darm-, baarmoeder- en eierstokkanker), vaat- en hartziektes was ook kleiner, terwijl er geen verhoogd risico was op borstkanker of andere kankers. Opmerkelijk was wel dat (jongere) (ex)-pilgebruiksters meer het slachtoffer waren van een gewelddadige dood.
Zoals de onderzoekers ook aanstippen kan uit deze studie niet afgeleid worden dat de pil gezond is of helpt om langer te leven. Wél dat de pil op de lange termijn niet schadelijk is. Mogelijke risicofactoren voor pilgebruik (zoals roken, overgewicht enz.) of reeds bestaande gezondheidsproblemen bij de bestudeerde vrouwen, konden bovendien slechts in beperkte mate in kaart worden gebracht.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram