Pinda’s op jonge leeftijd helpen tegen pinda-allergie

Fotolia_pindanoten-allergie-22-15.jpg

nieuws Het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie neemt met meer dan 80 procent af als baby’s al op jonge leeftijd pindaproducten eten. Dat was al eerder onderzocht en wordt nu bevestigd door een groot Brits onderzoek in het New England Journal of Medicine.

Allergie voor pindanoten is een zeer gevaarlijke voedselallergie. Naar schatting heeft één à drie op honderd kinderen een pinda-allergie. Om te vermijden dat kindjes met een allergische aard (vb. kindjes met ernstig eczeem of met een allergie voor eiwit) een pinda-allergie ontwikkelen, wordt gewoonlijk aangeraden om hen geen pindaproducten te geven tot de leeftijd van 5 jaar.

De onderzoekers van het Kings College in Londen onderzochten 640 kinderen tussen de vier en elf maanden oud met een verhoogd risico op pinda-allergie. Alle kindjes werden via een huidpriktest getest op pinda-allergie. Diegenen die fel reageerden op pinda, werden uit de studie geweerd. De kindjes die slechts lichtjes reageerden en de groep die geen reactie vertoonde op pinda bleven in de studie. De helft van de kinderen kreeg tot de leeftijd van 5 jaar regelmatig een product op basis van pinda’s (6 g per week), de andere groep vermeed pinda’s.

Van de 530 kinderen die in het begin geen pinda-allergie leken te hebben, ontwikkelde 14% van de kinderen die geen pinda’s aten en 2% van de kinderen die wel regelmatig pinda’s aten op 5-jarige leeftijd een pinda-allergie. Van de 98 die in het begin al overgevoelig leken te zijn voor pinda’s had 35% van de kinderen die geen pinda’s hadden gegeten en 11% van de kinderen die wel regelmatig pinda’s hadden gegeten op 5-jarige leeftijd een pinda-allergie ontwikkeld.
De experts noemen de resultaten veelbelovend: ook bij kinderen die een verhoogd risico op een allergie hebben, kunnen voedingsproducten met pinda's eten. Dit geldt vanaf 4 maanden oud als het kind daar aan toe is. Maar ze geven tegelijkertijd aan dat veel vragen onbeantwoord blijven. Hoe vaak moeten kinderen bijvoorbeeld pindasnacks eten? Op welke leeftijd moeten ze hiermee beginnen? Wat gebeurt er als de kinderen stoppen met het eten van de pindahapjes? En werkt dit misschien ook bij andere vormen van voedselallergie?

Belangrijk is ook goed te beseffen dat de baby's in de studie uitgebreid getest en gevolgd werden om er zeker van te zijn dat zij niet al een levensbedreigende allergie hadden ontwikkeld. Omwille van de potentiële ernst van pinda-allergie wordt het ten stelligste afgeraden om te gaan experimenteren zonder dokterstoezicht.
Bovendien heeft dit onderzoek alleen betrekking op het voorkomen van een pinda-allergie, niet op het behandelen van kinderen die reeds een allergie hebben.

Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1414850
https://www.facs.org/peanutadvisory


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram