Omega 3 helpt niet tegen dementie of hartziekten

nieuws Omega 3-supplementen helpen niet om dementie te voorkomen. Dat zeggen wetenschappers die de resultaten van drie grote studies hebben bestudeerd, waaraan in totaal meer dan 3.500 mensen ouder dan 60 jaar meewerkten. Het onderzoek verscheen in de Cochrane Database of Systematic Reviews.

In die studies ontvingen de proefpersonen omega 3 vetten in de vorm van pillen of margarine. De proefpersonen die visolie kregen, bleken na 6, 12 of 40 maanden niet beter te scoren op geheugentests dan proefpersonen die een nepmiddel kregen. De omega 3 consumptie had ook geen enkele invloed op hun cognitieve functies.

Omega 3 supplementen (1 g per dag) zijn evenmin nuttig om een hartaanval of een beroerte te voorkomen bij mensen met diabetes of een hartziekte die gedurende 6 jaar dergelijke supplementen namen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. Ook uit een overzicht van 14 studies (in Archives of Internal Medicine ) waarbij mannelijke hartpatiënten gedurende 1 tot 5 jaar omega 3 supplementen namen, blijkt dat deze supplementen geen enkel voordeel opleverden wat ziekteverschijnselen of sterftekans betreft in vergelijking men een placebo.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram