Groentechips, kroepoek, oven baked of naturel: welke chips zijn het gezondst?

In dit artikel
Groentechips, kroepoek, oven baked of naturel: welke chips zijn het gezondst?

dossier

Chips zijn allesbehalve een gezonde snack maar toch willen sommige merken zich als dusdanig profileren. Met ingrediënten als bieten, linzen of wortels beroepen ze zich op het gezonde imago van deze producten. Maar zijn deze chipssoorten effectief gezonder?

Lees ook: Hoe maak je chips of kruimels van gedroogde ham?

Waarom zijn chips ongezond?

Hoewel het hoofdingrediënt van chips niet per se ongezond is, denk maar aan aardappel of groente, zit het probleem in de bereiding. De olie waarin chips gebakken wordt, verhit men tot extreme temperaturen. Vitaminen, vezels en zetmeel worden zo vernietigd. Ook ontstaat door de extreme verhitting van zetmeel bij aardappelchips acrylamide. Bij overmatige inname kan deze stof kankerverwekkend zijn.

Lees ook: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?

Naast de bereidingswijze bepalen nog een aantal zaken in hoeverre chips gezonder kunnen zijn:

  • Kwaliteit van de ingrediënten: de ene chipssoort bevat al voedzamere ingrediënten dan de andere. Sommige bevatten gezonde vetten zoals kokosolie. Deze vetsoort blijft stabiel bij hoge temperaturen en zal dus niet oxideren, in tegenstelling tot onverzadigde vetstoffen zoals olijfolie en zonnebloemolie.
  • Zout: sommige chipssoorten bevatten minder zout dan de andere en zijn dus aan de gezondere kant.
  • Toevoegingen: als een zak chips een ellenlange ingrediëntenlijst bevat, zijn het merendeel doorgaans toevoegingen zoals smaakversterkers. Gezond zijn die stoffen allerminst. Een zak naturel chips bevat daarentegen maar drie ingrediënten: aardappel, zonnebloemolie en zout.
  • Calorieën: door de hoge hoeveelheid olie hebben chips een hoog calorieëngehalte. Afhankelijk van de bereidingswijze zijn ook hier lichte verschillen.

Lees ook: Chips, frieten en kroketten verhogen het risico op depressie en angst

Zijn groentechips en oven baked chips gezonder?

Getty_groentechips_2023.jpg

© Getty Images

  • Groentechips: Chips gemaakt van groenten lijken misschien een goed alternatief. Maar wanneer je de voedingswaarden van gefrituurde kikkererwten, rode biet en wortel vergelijkt met die van de reguliere naturel of paprikachips, dan valt het behoorlijk tegen. De manier van bereiden is doorslaggevend voor hoe gezond of ongezond de chips uiteindelijk worden. Groenten die gefrituurd worden, geven nagenoeg hetzelfde aantal calorieën dan naturel chips en ook het verschil in vet, suikers en zout is te verwaarlozen. Om groentechips lekker te maken voegt men namelijk een stuk meer ingrediënten toe in de vorm van suikers en toevoegingen, terwijl er in de gewone aardappelchips niets meer in de zak zit dan aardappel, olie en zout. Naturel chips zijn dus enigszins gezonder dan groentechips.
  • Oven baked: Chips die in de oven zijn gebakken in plaats van in de frituur, zijn minder vettig. Als je bijvoorbeeld de ovenbaked naturel chips van Lay's (13 gram vet, waarvan 1,4 verzadigd) vergelijkt met de Lay's naturel (30 gram vet, waarvan 3,2 gram verzadigd), doet de ovenversie beter. Ze bevatten ook minder calorieën.
  • Kroepoek ten slotte is gemaakt van (tapioca)meel en gemalen garnalen of gedroogde vis. Kroepoek wordt net zoals chips gefrituurd. Ook bevat kroepoek veel vet, zout en smaakversterkers. Het is dus geen gezonder alternatief voor chips.

Lees ook: Hoe gezond is een airfryer?

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram